Ai între 18 şi 25 de ani? Eşti din zona Aleşd? Inscrie-te în proiectul „Fă-ţi vocea auzită! Implică-te!”

737
Asociaţia Orion – Choose to be a Star

În România, la ora actuală, există în domeniul politicilor de tineret o legislaţie insuficientă şi care nu este pusă în acord cu normele europene, având în vedere că a fost elaborată în proporţie de 90% înainte de aderarea României la Uniunea Europeană. În cele mai multe localităţi ale judeţului Bihor nu există în cadrul Primăriei un Departament pentru tineret, un Centru pentru tineri sau o activitate în sensul consultării tinerilor în privinţa problemelor pe care aceştia le întâmpină.

De asemenea, nu există o strategie pe termen mediu şi lung sau un plan de acţiune pe termen scurt în ceea ce priveşte tinerii, deşi aceştia se confruntă cu numeroase probleme care, de cele mai multe ori îşi găsesc rezolvarea în părăsirea localităţii natale şi zonei pentru găsirea unor mai bune condiţii de viaţă în alte zone ale ţării sau peste graniţă. Deși Legea Tinerilor (legea 350/2006) prevede obligativitatea autorităților publice locale și județene de a asigura „cadrul instituţional şi condiţiile necesare pentru participarea tinerilor la luarea deciziilor din domeniul tineretului”, reprezentarea acestora este limitată.

Având în vedere aceste aspecte, proiectul „Fă-ţi vocea auzită! Implică-te!” are ca scop susţinerea participării active la procesul decizional în domeniul politicii de tineret la nivel local, având în vedere necesitatea elaborării unei noi strategii naţionale de tineret începând cu 2020, propunându-şi ca obiective specifice:

– creșterea capacității tinerilor participanți de a analiza, structura și formula politici publice de tineret
– creșterea capacității tinerilor de a comunica și interacționa cu autoritățile și factorii de decizie cu atribuții asupra politicilor incidente sectorului de tineret
– elaborarea propunerii pentru Strategia locală de tineret 2020-2025
– crearea platformei online “Fă-ţi vocea auzită! Implică-te!”

La activităţile proiectului vor participa tineri din 5 zone ale judeţului Bihor, câte 30 de tineri din fiecare regiune a judeţului, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, provenind atât din mediul rural cât şi din mediul urban, având domiciliul stabil în regiunea unde se va desfăşura atelierul. Proiectul are în vedere organizarea a două tipuri de activităţi:

Ateliere de consultare a 150 de tineri din judeţul Bihor cu privire la subiecte/tematici de interes pentru dezvoltarea lor și pentru participarea lor activă în comunitate “Fă-ţi vocea auzită! Implică-te!”

Aceste ateliere vor avea loc în oraşele mari din regiunile identificate ale judeţului: Aleşd, Marghita, Ştei, Salonta şi Oradea.

Inscrie-te accesând link-ul: https://docs.google.com/forms

Forumul tinerilor va avea loc în Aleşd pe parcursul a 5 zile şi va avea ca obiectiv principal realizarea unui dialog structurat în vederea implicării directe a acestora în schiţarea unei politici de tineret şi ca obiective specifice:

– elaborarea propunerii pentru Strategia locală de tineret 2020-2025 şi
– crearea platformei online “Fă-ţi vocea auzită! Implică-te!”

Proiectul este coordonat de Asociaţia Orion – Choose to be a Star şi cofinanţat de Programul Erasmus prin ANPCDEFP România.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.