58 de localități din Bihor, în scenariul roşu! În Aleșd, incidenţa cazurilor a “scăzut” la 4,66 la mia de locuitori! Spitalul Pelican din Oradea devine spital-suport Covid

3616
Ambulanță Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline

Întrunit astăzi, 12 noiembrie, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a desemnat Spitalul Pelican ca unitate medicală suport Covid-19 pentru județul Bihor. În urma hotărârii CJSU, numărul paturilor de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) alocate pentru pacienții Covid-19 la nivelul județului Bihor va crește la 65, din care 1 incubator pentru infanți. Totodată, în cadrul ședinței a fost actualizată lista localităților din Bihor în care se impun limitări pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. 

 

Decizia de a desemna Spitalul Pelican ca unitate medicală suport Covid-19, având 46 de paturi, din care 20 paturi ATI, a fost adoptată în contextul creșterii numărului de cazuri pozitive la nivelul județului și luând în considerare gradul de ocupare a Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. Hotărârea urmează să fie înaintată Ministerului Sănătății, producând efecte de la data actualizării Ordinului Ministrului Sănătății de aprobare a Listei Spitalelor Covid-19.

În urma aprobării deciziei, județul Bihor va avea 64 de paturi ATI și un incubator alocate pacienților Covid-19, după cum urmează:

– 34 paturi ATI și 1 incubator în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”;

– 10 paturi ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea; 

– 20 de paturi ATI în cadrul Spitalului Pelican Oradea.

Astfel, în acest moment județul Bihor are 11,3 paturi ATI Covid-19 / 100.000 locuitori. 

În cadrul ședinței CJSU a fost actualizată și lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Conform analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista cuprinde în total 90 de localități, din care 58 au o incidență a cazurilor de peste 3/1.000, după cum urmează: Sântandrei, Oradea, Boianu Mare, Nojorid, Salonta, Câmpani, Tarcea, Cărpinet, Sânmartin, Ceica, Abrămuț, Oșorhei, Biharia, Beiuș, Borș, Sâmbăta, Paleu, Bulz, Hidișelu de Sus, Pietroasa, Girișu de Criș, Copăcel , Vadu Crișului, Sârbi, Șuncuiuș, Ștei, Săcădat, Aleșd, Mădăras, Nucet, Aștileu, Tinca, Abram, Batăr, Marghita, Brusturi, Sânnicolau Român, Derna, Sălard, Buduslău, Popești, Lugașu de Jos, Aușeu, Vașcău, Valea lui Mihai, Tulca, Borod, Suplacu de Barcău, Buntești, Pocola, Finiș, Spinuș, Rieni, Toboliu, Avram Iancu, Bratca, Viișoara și Măgești.

Reamintim cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori:

• Este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor deschise și livrarea la domiciliu;

• Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

• Sunt interzise activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. 

Lista cuprinde și 32 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acestea sunt: Ciumeghiu, Cociuba Mare, Lunca, Olcea, Budureasa, Tămășeu, Tileagd, Săcueni, Gepiu, Sâniob, Cefa, Lazuri de Beiuș, Cetariu, Curtuișeni, Lăzăreni, Tăuteu, Chișlaz, Balc, Remetea, Curățele, Vârciorog, Roșiori, Șimian, Drăgănești, Uileacu de Beiuș, Șoimi, Ineu, Diosig, Cherechiu, Dobrești, Căbești și Husasău de Tinca.

Din măsurile care se aplică în aceste localități menționăm:

• Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-21.00;

• Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

• Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Măsurile de limitare a activităților în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment adoptate astăzi de CJSU Bihor se aplică începând cu data 13 noiembrie, ora. 00:00. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.