47 de oraşe şi comune din Bihor, în “scenariul roşu”! În Aleșd, incidenţa cazurilor a “sărit” la 5,01 la mia de locuitori

7595
Ambulanța Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline
 

Infecţiile cu Covid-19 se răspândesc rapid în judeţul Bihor. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 09 noiembrie, lista localităților de la nivelul județului Bihor în care se impun limitări pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

 

În urma analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista cuprinde în total 83 de localități, din care 47 au o incidență a cazurilor de peste 3/1.000, după cum urmează: Sântandrei, Nojorid, Oradea, Sânmartin, Cărpinet, Salonta, Tarcea, Hidișelu de Sus, Șuncuiuș, Beiuș, Ceica, Paleu, Câmpani, Aleșd, Borș, Oșorhei, Boianu Mare, Abram, Mădăras, Abrămuț, Sârbi, Vadu Crișului, Rieni, Săcădat, Brusturi, Ștei, Sânnicolau Român, Tinca, Toboliu, Biharia, Pocola, Aștileu, Bulz, Cefa, Girișu de Criș, Lunca, Buntești, Pietroasa, Lugașu de Jos, Curățele, Olcea, Popești, Budureasa, Remetea, Lazuri de Beiuș, Valea lui Mihai și Aușeu.

Reamintim cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori:

• Este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor deschise și livrarea la domiciliu;

• Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

• Sunt interzise activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. 

Lista cuprinde și 37 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acestea sunt: Finiș, Buduslău, Marghita, Vașcău, Tulca, Batăr, Ciumeghiu, Șimian, Borod, Sâmbăta, Săcueni, Sălard, Vârciorog, Bratca, Suplacu de Barcău, Nucet, Uileacu de Beiuș, Tămășeu, Tileagd, Lăzăreni, Măgești, Chișlaz, Căbești, Copăcel, Derna, Avram Iancu, Husasău de Tinca, Drăgești, Curtuișeni, Ineu, Gepiu, Roșiori, Sâniob, Drăgănești, Spinuș și Balc.

Din măsurile care se aplică în aceste localități menționăm:

• Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-21.00;

• Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

• Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Măsurile adoptate astăzi de CJSU Bihor se aplică începând cu data 10 noiembrie, ora. 00:00. 

Reamintim totodată că, de astăzi, 9 noiembrie, și pentru un interval de 30 de zile, este obligatorie la nivel național purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Incidenţa Covid-19 în UAT-urile din Bihor:

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.