3.1 C
Aleşd
miercuri, 6 decembrie 2023

25 mai Ziua Limbii Slovace. “O națiune există datorită limbii”

Recunoașterea prin lege a limbii slovace în România dă posibilitatea cetățenilor români de naționalitate slovacă să spere că indentitatea lor culturală nu va dispărea, ci din contra va continua să existe pe aceste meleaguri.

- Publicitate -

Din anul 2014, în România, în urma promulgării legii nr 142/2014, comunitatea slovacă sărbătorește pe data de 25 mai “Ziua limbii slovace”.

Pe lângă sărbătorile religioase și cele culturale, slovacii din România, au posibilitatea să își celebreze, în această zi, apartenența lor la frumoasa familie slovacă.

În Romania, slovacii utilizează liber limba maternă, în viața de zi cu zi, în școli, biserică și cultură.

Toate acestea se pot realiza în România, țara unde slovacii trăiesc liber și pașnic, unde își promovează cultura, tradițiile și identitatea lor încă din secolele XVII-XVIII.

Cetățeni loiali ai statului român, slovacii de pe aceste teritorii au militat împreună cu românii pentru înfăptuirea României Mari; au luptat cot la cot atât în primul cât și în al doilea război mondial pentru acest pământ, astfel că acum pot să spună deschis și cu tărie ca ei sunt acasă, aici in România.

Limba maternă este o adevărată comoară pentru acești slovaci, ea unește această comunitate, având o importanță vitală atât pentru identitatea etnică și culturală cât și pentru existența comunității slovace in ansamblul ei.

Generațiile anterioare au luptat ca noi, cei din ziua de azi,să putem păstra și transmite mai departe această bogăție.

Chiar și în aceste momente mai grele, provocate de această pandemie, slovacii din România trăiesc liniștiți și își utilizează limba maternă ca un element de normalitate.

“În calitate de președinte al U.D.S.C.R. aduc mulțumire cu această ocazie membrilor comunității noastre, care păstrează vie această bogăție. De asemenea doresc să mulțumesc tuturor instituțiilor statului și celorlalți cetățeni care sunt alături de noi și ne sprijină în lupta constantă de conservare și promovare a valorilor comunității slovace din România”, a precizat pentru AlesdOnline, Președintele  U.D.S.C.R. AdrianMiroslav Merka.

La mulți ani limbii slovace!

La mulți ani slovacilor din România!

La mulți ani România!

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,488FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI