17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacienților. Evenimentul e marcat și la Spitalul din Aleșd

1741
Spitalul orășenesc din Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline
 

Ziua Mondială a Siguranței Pacienților a fost înființată în 2019 pentru a îmbunătăți înțelegerea globală a siguranței pacienților, pentru a spori implicarea publicului în siguranța asistenței medicale și pentru a promova acțiuni globale pentru a spori siguranța pacientului și a reduce daunele pentru pacienți.

Tema zilei este „Îngrijirea sigură a mamei și nou-născutului”. Având în vedere riscurile la care sunt expuse femeile și nou-născuții din cauza îngrijirilor neadecvate, agravate de întreruperea serviciilor esențiale de sănătate cauzate de pandemia de COVID-19, campania este și mai importantă în acest an.

 

Este nevoie de servicii sigure și de calitate din partea profesioniștilor calificați din domeniul sănătății. Acest lucru poate fi realizat numai prin implicarea tuturor părților implicate.

Pentru a marca această campanie internaţională de conştientizare a importanţei siguranţei mamei și nou-născutului şi pentru a sprijini iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în 17 septembrie 2021, faţada clădirii Spitalului Orășenesc din Aleșd va fi iluminată în portocaliu.

Siguranța mamei și a bebelușului depind de capacitatea de a preveni și diminua orice risc asociat asistenței medicale, pentru o sarcină și o naștere sănătoasă. Sănătatea mamei și a nou-născutului sunt importante și nu trebuie să fie condiționate de factorii socio-economici sau de condițiile de viață. Îmbunătățirea calității asistenței medicale poate reduce considerabil numărul deceselor la sugari.

România prezenta în intervalul 2011-2020 o rată a natalității apropiată cu media UE înregistrând în intervalul 2015-2019 valori constant mai ridicate (peste 10‰), față de media blocului comunitar care a cunoscut scădere constantă a indicatorului (de la 10,1‰ în 2016 la 9,5‰ în 2019). În anul 2020 România înregistra o rată a natalității de 9,2‰.

În intervalul 2010-2019, tendința mortalității infantile în UE a prezentat valori relativ constante (4 ‰ în 2010, 3,7‰ în 2014, 3,6‰ în 2017), în timp ce în România indicatorul a cunoscut scădere graduală semnificativă, țara noastră înregistrând în 2018 cea mai substanțială reducere cu valori de  6‰ comparativ cu media UE 3,5‰. În România, mortalitatea infantilă la genul masculin era mult mai ridicată decât la genul feminin. La masculin, se înregistra scădere de la 10,9‰ născuți vii în anul 2010, la 6,6‰ născuți vii în anul 2019, iar la feminin, valorile erau de asemenea, semnificativ scăzute de la 8,6‰ născuți vii în anul 2010, la 5,6‰ născuți vii în anul 2019.

Rata mortalităţii materne în anul 2019 a fost de (0,11‰ născuţi vii) mai scăzută decât valorile înregistrate în 2010 (0,24‰ născuţi vii) și 2011(0,25‰ născuţi vii) consemnate ca fiind cele mai ridicate în intervalul 2010-2019.  

Campania din acest an capătă o importanță substanțială ținând cont de povara semnificativă a riscurilor pentru care femeile și nou-născuții ar putea fi expuși unei îngrijiri superficiale, agravată de întreruperea sau limitarea accesului la serviciilor esențiale de sănătate, cauzate de pandemia detrminată de infecția cu virusul SARS CoV2.

Desfășurată sub sloganul “Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm – pentru siguranța îngrijirii sănătății mamei și nou-născutului!”, campania derulată în acest an în România are ca scop informarea femeilor despre siguranța îngrijirilor mamei și nou-născutului și promovarea de intervenții preventive destinate reducerii riscurilor evitabile asociate sarcinii și îngrijirii nou-născutului.

Campania are ca obiective:

– Creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele siguranței materne și a nou-născuților, în special în timpul nașterii.

– Creșterea nivelului de informare și conștientizare a femeilor, dar și a populației generale cu privire la problemele siguranței îngrijirii mamei și a nou-născutului.

– Creșterea nivelului de informare a femeilor despre intervenții preventive destinate reducerii riscurilor pentru sănătate evitabile, asociate sarcinii și îngrijirii nou-născutului, Informarea femeilor din grupurile de populație vulnerabilă despre intervenții preventive destinate reducerii riscurilor pentru sănătate evitabile asociate sarcinii și îngrijirii nou-născutului. 

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție pentru siguranța pacientului.

Aceste obiective sunt urmărite în Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Staționar III (Maternitate), prin:

– Cursuri desfășurate în cadrul Școlii Mamei începând din 2012. Următorul curs va începe în data de 04.10.2021

– Curs gratuit în format on-line, pe platforma ZOOM, cei interesati putându-se loga la platforma noastră dupa inscrierea pe site-ul scoalamameioradea.ro, formular inscriere.

– Investiții în dotări, amenajări și pregătire profesională a personalului medical:

1. Proiectul ROHU-401 Îmbunătățirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificareași tratamentul bolilor cardiovasculare și ginecologiceîn zona transfrontalieră”

Bugetul total al proiectului a fost de 3.000.000 Euro din care Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea – 1.200.000 Euro;  

Rezultate implementare:

– Îmbunătățirea serviciilor medicale ale Spitalului prinachiziționarea de aparatură medicală necesară secției șiblocului operator de Obstetrică Ginecologie, astfel: 57 de echipamente medicale (din care 3 ventilatoare pentruATI) și 1.500 kituri de recoltare pentru testare Covid-19;

– Creșterea nivelului de instruire a personalului medical al Maternității Oradea  prin participarea la 5 workshop-uri și schimburi de experientă organizate de personalulmedical al Universității din Debrecen, precum și prinparticiparea a 8 medici la cea de-a 28-a ediția a “Congresului mondial privind controversele înobstetrică, ginecologie și infertilitate”

2Proiect POCU /91/4/8/107404 „Dezvoltareacompetentelor profesioniștilor din domeniulsănătății in managementul pre si post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile „

-Valoare totala proiect 6.425.685 RON din care SCJUO 1.249.474 RON

Activitatile specifice ale proiectului:

1. Derularea programelor de formare profesionala specifica pentru personalul implicat in domeniul sanatatii femeii si copilului.

2.Dezvoltarea de ghiduri de practica medicala in domeniul sanatatii femeii si copilului

Obiectivul general al proiectului : Dezvoltarea unuimodel modern si adaptat provocarilor actuale din sectorul sanatatii de dezvoltare a competentelorprofesionistilor din obstetrica-ginecologie sineonatologie din regiunile Vest, Nord-Vest si Ilfovpentru managementul afectiunilor cu impact asupramortalitatii infantile.

De asemenea Maternitatea are cel mai ridicat nivel de competenta (III) pentru asistența mamei și copilului, asigurând servicii medicale de specialitate obstetrică-ginecologie și neonatologie, preluând cazurile critice din maternități din Oradea, județul Bihor și județul Satu Mare.

Maternitatea este certificată „Spital prieten al copilului” de catre OMS si UNICEF din 2009. Avem o politica scrisa privind promovarea alaptarii si implementam cei “Zece Pasi ai Alaptarii” prin instruirea mamelor pentru a-si alapta copiii, evidențiind beneficiile alimentatiei naturale atat pentru copil, pe termen scurt si lung, cat si pentru mama.

In cursul anului 2021 pana in prezent, in sectia Neonatologie au fost ingrijiti 2467 de nou nascuti, din care 38 au avut greutatea la nastere sub 1500 grame.

Pentru a marca această campanie internaţională de conştientizare a importanţei siguranţei mamei și nou-născutului şi pentru a sprijini iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în 17 septembrie 2021, în intervalul orar 20:00-23:00, faţada clădirii Maternității va fi iluminată în portocaliu.

 

Urmărește-ne și pe Google News