160 de persoane, angajate ale firmei de încălţăminte Sarmac din Tinăud, vor fi puse pe liber de conducere

3758
sarmac Tinăud

Nu mai puţin de 160 de persoane, angajate ale firmei de încălţăminte Sarmac din Tinăud, vor fi puse pe liber de conducere. Din cauza unor probleme financiare, compania intră în insolvenţă, iar joi, 11 aprilie 2019, urmează să notifice AJOFM Bihor şi ITM Bihor concedierea colectivă. Oamenii spun că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar în ultima vreme le primeau cu întârziere.

Miercuri, 10 aprilie, în curtea fabricii din Tinăud s-au adunat câteva zeci de muncitori. Toţi aşteptau soluţii salvatoare pentru a nu rămâne pe drumuri. Unii aveau rate la bănci, alţii chirii de plătit şi toţi, familii de întreţinut. Împreună cu directorul AJOFM Bihor, au mai sosit la Tinăud, Virgil Trip, administratorul Valtryp şi Daniel Dediu de la Livaro, ambii dispuşi să le ofere locuri de muncă angajaţilor concediaţi.

„Am aflat, săptămâna trecută, din presă că este o problemă la fabrica dumneavoastră. Am vorbit cu administratorul şi mi-a explicat despre ce-i vorba. Am înţeles situaţia lor. Mi-au spus că au început procedura de insolvenţă. Asta înseamnă că, compania e în colaps, nu poate merge mai departe şi intrăm pe procedura de concediere colectivă”, i-a informat directorul AJOFM Bihor pe cei prezenţi. Asta înseamnă că angajaţilor li se desface contractul de muncă. Din fondul de garantare li se acoperă salariile pentru lunile în care nu le-au primit, intră în şomaj şi benerficiază de informare şi consiliere din partea AJOFM Bihor, formare profesională pentru cei care doresc, şi li se oferă un loc de muncă. Până când oamenii intră în şomaj şi li se oferă un job, pot să trecă nişte săptămâni.

Mai este încă o soluţie, să fie preluaţi de alţi angajatori. Decizia este în mâna angajaţilor.

„Dorinţa mea este să vin în sprijinul dumneavoastră, să vă puteţi continua activitatea, să puteţi primi salarii. Asta nu înseamnă să nu vă înregistraţi în evidenţele noastre. Asta nu înseamnă să nu beneficiaţi de serviciile noastre. Doar că eu aş dori să reduc termenii aceştia, pentru că suntem în prag de sărbători şi vreau să vă rezolv situaţia”, a explicat şeful AJOFM Bihor.

Firma din Tinăud este cea de-a treia din acest an care are ca domeniu de activitate producţia de încălţăminte şi care anunţă concedieri colective. Una concediază 190 de persoane, iar cealaltă – 220.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.