13 septembrie Ziua Pompierilor Români, celebrată și la Aleșd! Va fi „Ziua Porţilor deschise”

170
ziua pompierilor din Aleșd
Foto © AlesdOnline

În data de 13 septembrie se împlinesc 173 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostaşi  pompieri conduşi de căpitanul PavelZăgănescu, împotriva celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848. Această zi de sacrificiu şi de glorie a rămas întipărită în istoria neamului şi în sufletele pompierilor militari, data de 13 septembrie fiind declarată “Ziua Pompierilor din România”, ziua în care se comemorează eroii pompieri căzuţi la datorie şi se celebrează devotamentul, curajul şi spiritul de sacrificiu al reprezentanţilor acestei arme nobile.

Peste 10 000 de misiuni desfășurate de pompierii bihoreni în interval de opt luni

Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşicuraj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se de-a lungul timpului, operaţiunile de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi  pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de  asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni de gestionare a situațiilor care periclitează siguranța semenilor.

În primele opt luni ale anului 2021, pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență au desfășurat 10 089 de misiuni, în medie 42 de intervenţii pe zi pentru salvarea și protejarea vieţilor oamenilor, a bunurilor acestora, a patrimoniului public şi privat în situaţii de urgenţă. Cele 10 089 de misiuni înregistrate au constat în 2275intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 5834 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv peste 1900 recunoaşteri în teren şi exerciţii.

Din totalul de 2275 de intervenţii, cele mai multe au fost la incendii și incendii de vegetație uscată – peste 700, alte situaţii de urgenţă (inundații, fenomene meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, distrugere muniție, evenimente publice de amploare care pot genera situații de urgență etc.) – 281, asigurarea/supravegherea zonei la accidente rutiere și alte intervenții -1084, respectiv salvarea persoanelor cu diferite probleme de sănătate, rămase blocate în propriile locuințe – peste 200.

În această perioadă, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, cele mai multe au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă – 5 102și asistenţa persoanelor – 302. De asemenea, au fost înregistrate 24 de situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare.

În primele opt luni ale anului, peste 5700 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 5 014 adulți și 735 de copii.

În perioada ianuarie-august a.c., au fost salvate 22 de persoane, 10 au fost rănite și 5 persoane au decedat în urma producerii incendiilor. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la circa 88.158.100 lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse a fost de aproximativ 10.190.000 lei.​

În aceeaşi perioadă, personalul Inspecţiei de Prevenire a efectuat 1212 controale la instituţii, operatori economici şi unităţi administrativ-teritoriale, acţiuni în cadrul cărora au fost organizate şi desfăşurate peste 2213 activități de pregătire cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.​

În data de 13 septembrie, cu ocazia “Zilei Pompierilor din România”, pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” vor deschide porțile tuturor subunităților din județ, pregătind pentru cei în slujba cărora se află, o serie de acțiuni aniversare specifice armei nobile pe care o reprezintă.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.