121 de cazuri de hepatită A confirmate în Aleșd de la începutul anului 2018

953
 

Avand in vedere contextul epidemiologic actual, legat de hepatita virala acuta A in localitatea Alesd, Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Bihor comunică oficial numarul cazurilor confirmate din localitate catre Spitalul Orășenesc din Aleșd.

„Începand cu data de 01.01.2018 pana în prezent avem 121 cazuri confirmate în Alesd (majoritatea copii cu varsta intre 5-9 ani), transmite managerul spitalului orășenesc, Creț Florin.

Pe aceasta cale dorim să informam populația ca la nivelul Spitalului Orasenesc Alesd am luat o serie de masuri preventive, a mai spus Cret.

1. Restrictionarea programului de vizita (L-V intre orele 15.00-18.00, S-D intre orele 11.00-15.00)

2. Informarea intregului personal din unitatea sanitara si a vizitatorilor cu privire la modul de transmitere a virusului hepatitic A si a masurilor de prevenire si control pentru acest virus, punandu-se accent pe respectarea stricta a masurilor de igiena individuala si colectiva.

3. Respectarea protocoalelor de lucru, privind dezinfectia curenta si terminala.

4. Asigurarea dotarii unitatii cu materiale de curatenie si substante dezinfectante.

5. Eliminarea vectorilor prin actiuni de dezinsectie.

Denumită popular „boala mânilor murdare”, hepatita virală de tip A este, aşa cum arată şi numele, o boală contagioasă cauzată de infecţia ficatului cu un virus. Partea bună este că, după vindecare, bolnavul dezvoltă imunitate la acest virus, astfel încât nu se mai poate îmbolnăvi şi a doua oară.

Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate şi se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente, apă sau obiecte contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orala), de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe să transmita infecţia la aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatică în acest interval.

Simptome şi prevenire

Simptomele sunt în general greu de sesizat, mai ales la copii. De obicei apar în săptămânile 2-6 după infectare şi de regulă dispar de la sine, în timp, cele mai frecvente fiind senzaţia de greaţă, vărsăturile, diareea, febra uşoară, lipsa apetitului, erupţii cutanate, oboseală cronică, icter, dureri în partea dreaptă a abdomenului, deshidratare, incapacitate de concentrare, iritabilitate. Aceste simptome durează de obicei mai puţin de 2 luni, dar pot ajunge şi la 9 luni.

O persoană nu poate contracta hepatita A prin simpla apropiere cu o persoană infectată.

Boala este diagnosticată prin analize de sânge şi nu are un tratament specific, terapia ţintind mai degrabă ameliorarea simptomelor.

În caz de îmbolnăvire se recomandă odihnă la domiciliu pe perioada manifestării simptomelor, hidratarea intensă (consumul de apă), evitarea medicamentelor şi altor substanţe ce pot afecta ficatul (alcool, cafea etc), iar forma de prevenţie cea mai bună este păstrarea igienei, în special spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun după folosirea toaletei.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.