DSVSA Bihor avertizează populația să nu cumpere carne decât din surse autorizate

1466
porc

În contextul minivacanței din perioada 28.11.2020 – 01.12.2020 şi a tradiţiei româneşti de pregătire și consum a unor sortimente diverse de alimente tradiționale, asociate sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea practicilor frauduloase de punere în vânzare a unor alimente potențial dăunătoare consumatorilor, dar și pentru prevenire a răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) prin vânzarea ilegală a porcinelor vii sau prin vânzarea și transportul de carne provenită din sacrificarea porcinelor contaminate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a elaborat un plan de măsuri preventive, menite a asigura tuturor cetățenilor județului Bihor liniștea și sănătatea atât de necesare în contextul epidemiologic actual. Acest plan include ample acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor în judeţul Bihor, cu accent pe două mari domenii de acțiune:

1. comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade, acțiuni prin care vor fi vizate unităţi din municipiile și orașele județului – Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi din alte localităţi;

2. mișcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, iar în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației. 

În acest context informăm cetățenii județului:

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA PORCILOR, CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Tot datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat.

Vânzarea/achizitionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND ( baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor.

Pentru a evita eventualele consecințe nedorite, RECOMANDĂM TUTUROR CONSUMATORILOR SĂ ACHIZIȚIONEZE ALIMENTE DOAR DIN UNITĂȚI AUTORIZATE SANITAR VETERINAR, unități la nivelul cărora putem asigura controlul acestor alimente. 

Se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.

Examinarea în vederea depistării TRICHINELOZEI, a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie, neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA Bihor cu amenzi de până la 2000 lei, dar și pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată. 

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, motiv pentru care recomandăm tuturor cetățenilor ce doresc să sacrifice porcine în această perioadă să solicite vizita medicului veterinar din localitate, înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

a. verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

b. asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor;

c. examina animalul după sacrificare, preleva probele şi efectua analizele în vederea depistării Trichinelozei ;

NU CONSUMAŢI CARNEA ŞI NU O PREPARAŢI SAU ÎNSTRĂINAȚI, PÂNĂ NU OBŢINEŢI DE LA MEDICUL VETERINAR REZULTATUL EXAMINĂRII PENTRU TRICHINELLA SPP., CU REZULTAT NEGATIV. RECOMANDAREA ESTE VALABILĂ ŞI PENTRU CARNEA OBŢINUTĂ DE LA PORCII MISTREŢI.

Pentru a veni în spijinul cetățenilor, complementar examenelor efectuate de medicii veterinari împuterniciți din fiecare comună, DSVSA Bihor, prin personalul propriu din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și cel din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea, organizează în zilele de 28.11. 2020, 30.11.2020 și 01.12.2019 mai multe centre de examinare a cărnii de porc, al căror orar de funcționare este detaliat după cum urmează:

1. un centru de permanență la nivel județean, situat la sediul DSVSA Bihor – compartimentul de parazitologie din cadrul LSVJ Bihor, din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcționa, pentru perioada menționată, zilnic între orele 830-1300.

2. un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul CSVSAO Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate a Municipiului Oradea, care funcționează pentru perioada menționată, zilnic între orele 830-1400.

3. un centru de permanență la nivelul municipiului Salonta, organizat la sediul CSVSAO Salonta, din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4, care funcționează pentru perioada menționată, între orele 830-1300.

4. un centru de permanență la nivelul municipiului Beius, organizat la sediul CSVSAO Beiuș, din municipiul Beiuș, Aleea Moților Bloc AN 5, care funcționează pentru perioada menționată între orele 830-1300.

Menționăm faptul că efectuarea examenului de specialitate în vederea depistării Trichinella spp., la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei spp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp.

​Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației, în conformitate cu Ord. Președintelui ANSVSA 96/2014 cu modificările ulterioare, este de 21 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, respectiv de 21 lei + TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă și 76 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.

COMERCIALIZAREA SAU ÎNSTRĂINAREA CĂRNII DE PORC NEEXPERTIZATĂ SANITAR VETERINAR ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR SE SANCŢIONEAZĂ CU AMENZI CUPRINSE ÎNTRE 20.000 ȘI 40.000 DE LEI.

Vă atragem atenţia că Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc (dar și carne de la alte animale omnivore) insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat tipul Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii. 

De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la CALL CENTER din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.