Condiţii bune de schi în Bihor

836
Partie ski stâna de vale
Foto ©️ Salvamont Salvaspeo Bihor

Cu toate ca in judeţul Bihor actualul sezon de iarnă a debutat mai greu, din punct de vedere al precipitaţiilor sub formă de zapadă, datorită ninsorilor cazute in ultimele zile, partiile de schi si alte amenajări similare existente, au intrat în exploatare in condiţii normale. In Satul de vacantă Vârtop se schiază de azi pe partia Piatra Graitoare (mai putin sectorul de partie neagră) stratul de zăpadă masurând circa 40 cm si ninge in continuare.

Drumul spre Stana de Vale, DJ 764A, este deschis, cu unele porțiuni acoperite cu zăpadă bătătorită dar circulă periodic utilaje pentru a efectua deszăpezirea necesară. Și la Stână de Vale stratul de zapadă masoară cca 40 cm (60-70-80 cm, la altitudini superioare). Funcţionează atat partia de schi, dotată cu teleschi cât si cea de tubing respectiv cea de sănii.

In ambele locaţii sunt prezente echipajele Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, in primul rând pentru prevenirea accidentelor şi pentru a interveni in caz de necesitate. Vă atragem atenția că, fiind inceput de sezon, e necesar să acordaţi importanţă deosebită alegerii si reglării corespunzătoare a echipamentului de schi si pentru cei care incearcă pentru prima dată acest sport sau in cazul in care vor să se perfecţioneze, să apeleze la instructori de schi autorizaţi. Pentru cei care se aventurează in afara staţiunilor turistice, le recomandăm sa aleagă trasee pe masura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, să se informeze, în prealabil, in privinţa traseelor si condiţiile de parcurgere in regim de iarnă a acestora.

Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea sa descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro, secţiunea trasee turistice. Cei care aleg să abordeze trasee din zonele de creastă, cu schiuri, snowbord sau rachete de zăpadă, in zone unde există riscul de declanşare a unor avalanşe, sunt sfătuiţi să nu abordeze singuri aceste trasee si să se echipeze cu echipamente de salvare din avalanşă (dispozitiv de cautare in avalanşă, lopată, sondă de avalanşă).

Nu in ultimul rând, vă reamintim că puteţi solicită intervenţia echipele Salvamont prin intermediul Dispeceratului 112 sau prin Dispeceratul National Salvamont 0725826668.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.