COD GALBEN de vreme deosebit de rece și ger. Recomandările pompierilor pentru evitarea situațiilor de urgență

173
Pompieri Aleșd Dacia Duster
Foto © AlesdOnline
 

În contextul atenționării meteorologice COD Galben, transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru județul Bihor, în intervalul 12 februarie, ora 12:00 – 15 februarie, ora 10:00, fenomenele prognozatefiind “vreme deosebit de rece, geroasă, îndeosebi pe parcursul nopților și al dimineților. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor respectarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice specifice sezonului rece.

​Astfel, în scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, indiferent dacă optați să vă deplasați la munte în următoarea perioadă sau să rămâneți acasă, pompierii militari vă recomandă să vă asigurați din timp, următoarele materiale: 

– Sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;

– Unelte de îndepărtare a zăpezii;

– Combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu.

​De asemenea, verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centrale termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni.

PREGĂTIŢI-VĂ AUTOTURISMUL:

– Acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate;

– Asigurați-vă antigel corespunzător pentru a evita îngheţarea și verificaţi dacă sistemul de încălzire și dezghețare funcționează eficient;

– Verificați sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz; asigurați lichid de curățare pentru temperaturi scăzute;

– Verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;

– Dotați-vă mașina cu lanțuri antiderapante.

Dacă viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

– Trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului. Porniți luminile de avarie și prindeți o bucată de material textil de antena radio ori la geam.

– Anunțați evenimentul la numărul unic de urgenţă 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze.

– Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, protejându-vă astfel împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament.

– Aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.

ÎN TIMPUL IERNII

– Urmăriți buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

– Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute.

– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.

– Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile.

– Opriţi funcţionarea mijloacelor de încălzire înainte de culcare sau atunci când părăsiţi locuinţa.

– Nu plecați cu autoturismul din localitate atunci când se anunță ninsori și/sau viscol.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.