Ziua părinților adoptivi la Zoo Oradea

116

Grădina Zoologică Oradea a găzduit sâmbătă, 3 octombrie 2020, cea de-a XI-a ediție a Zilei Părinților Adoptivi. În mod surprinzător, mai ales ținând cont de perioada dificilă pe care o traversăm, părinții adoptivi au răspuns în număr mare invitației, venind chiar din alte orașe pentru a participa la evenimentul devenit deja tradiție.

În program au fost incluse activități cum ar fi: curățenia, pregătirea hranei, adăpatul și hrănirea unora dintre animale, printre care căpriorii, poneii, caii, suricatele, lemurii, totul sub atenta supravegherea administratorului Grădinii Zoologice, Florin Ienciu, și a medicului veterinar Alexandru Sârbu.

În prezent, la Grădina Zoologică Oradea sunt înregistrați aproximativ 50 de părinți adoptivi din Oradea și mai multe localități din țară: București, Timișoara, Aiud, Craiova, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sighetu Marmației, Satu Mare, Constanța etc. Cele mai adoptate animale sunt suricatele, urmate de ratoni, leoparzi, lemuri, canguri, cai, urși, tigri, cerbi lopătari, lei, pisici sălbatice, capre cameruneze, lame etc. Părinții adoptivi s-au dovedit extrem de interesațide soarta animalelor adoptate, fiind curioși cu ce se hrănesc, de câte ori pe zi mănâncă, ce fel de îngrijireli se acordă. Ba mai mult, o parte dintre ei au participat și la pregătirea hranei animalelor în bucătăria Zoo Oradea.

Mulți dintre micii părinți adoptivi s-au doveditfoarte responsabili, printre aceștia numărându-se și Maria-Neli Hozso, părinte adoptiv al unui cal comun, căruia i-a dat numele de „Cercetaș”. „M-am pregătitfoarte mult pentru această zi. Am adus cu mine periide curățat, periat și masaj. Abia aștept să-l răsfăț pe Cercetașul meu”, a spus, entuziasmată, Maria.

„O experiență de neuitat, o evadare din cotidian, așa a fost Ziua Părinților Adoptivi”, ne-a mărturisitun alt părinte adoptiv. Evenimentul este cu atât maispecial cu cât oferă posibilitatea iubitorilor de animale de a intra în țarcurile unora dintre animalele adoptate, putând astfel să interacționeze cu ele, să le admire de-aproape sau chiar să le ofere hrană.

Cei care vor să adopte un animal de la Grădina Zoologică din Oradea trebuie să plătească, pentru un an, 200 de lei, în cazul persoanelor fizice, și 500 lei, în cazul persoanelor juridice. Părinții adoptivi primesc în schimb un certificat de adopție, un magnet cadou, un magnet expus pe panoul de la intrare, precum și intrare gratuită timp de un an. Sumele încasate vor fi folosite pentru alimente, vitamine şi medicamente.

Ziua păriniților adoptivi la Zoo Oradea se organizează de două ori pe an, în ultima sâmbătă din luna aprilie și în prima sâmbătă din luna octombrie.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.