0.3 C
Aleşd
miercuri, 29 noiembrie 2023
 

Ziua Orașului Oradea, marcată printr-o serie de manifestări festive

Într-o zi frumoasă de toamnă, Oradea și-a îmbrăcat straiele de sărbătoare și și-a sărbătorit ziua printr-o serie de manifestări menite să amintească publicului despre momentele istorice care au condus la înfăptuirea și statornicia orașului nostru.

- Publicitate -

Astfel, după premierea elevilor cu rezultate excepționale la învățătură, în această dimineață, în Sala Traian Moșoiu, a avut loc ședința festivă a Consiliului Local Oradea, la care au participat primarul Florin Birta, viceprimarii Marcel Dragoș și Antonia Nica, secretarul general al municipiului Eugenia Borbei, consilierii locali, istorici, precum și alți invitați.

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, când prin Declarația de la Oradea, românii ardeleni își afirmau autodeterminarea și, implicit, dreptul de a-și decide singuri soarta, pe pământurile natale. Prin publicarea sa, urmată de citirea în Parlamentul de la Budapesta, Declarația de la Oradea s-a constituit într-un act premergător important, ce a creat premisele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, și 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, în Cel De-al Doilea Război Mondial.

În deschiderea ședinței festive, primarul Florin Birta a vorbit celor prezenți despre însemnătatea zilei și despre valorile care ne definesc.

„Nu putem despărți Ziua orașului nostru de contextul istoric mai larg, ce readuce în prim plan valorile autentice la care ne raportăm, ca societate. Actul de la 1918 nu era posibil fără un ingredient esențial: educația. Înșiruirea de evenimente fericite pentru neamul românesc, din 1918 – 1919, nu era posibilă fără educație. Școala Ardeleană a creat generații luminate și lideri capabili să schimbe destinele acestui neam. 

Permiteți-mi să afirm că Oradea este azi într-un moment fericit al istoriei ei. Suntem într-o perioadă în care punem accentul pe dezvoltare, convinși fiind că doar așa putem asigura un viitor mai bun generațiilor următoare. Sunt convins că în marea majoritate a familiilor orădene, calitatea educației oferite copiilor și tinerilor reprezintă o preocupare continuă.

La rândul nostru, noi, ca edili ai acestui oraș simțim o responsabilitate față de calitatea actului educativ din școli, chiar dacă, așa cum știm cu toții, educația pornește de acasă. Azi suntem cu atât mai obligați să continuăm ceea ce au reușit cei mai străluciți dintre înaintașii noștri, folosindu-ne de aceleași stindarde: educație, consecvență în acțiune și însușirea acelor valori autentice, curate, ce ne definesc și pe care le dorim transmise și mai departe, generațiilor următoare.’’

Un exemplar original al Constituţiei de la 1923, expus la Oradea

În cadrul ședinței festive a fost vernisată și expoziția „Centenarul Constituției României Mari 1923 – 2023”, din colecţia Muzeului Național Cotroceni (MNC), ce poartă pe prima pagină semnăturile olografe ale membrilor guvernului liberal condus de Ion I. C. Brătianu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Miniştri, alături de semnăturile preşedinţilor Adunării Deputaţilor şi Senatului şi cele ale raportorilor celor două Corpuri Legiuitoare. Expoziția va putea fi vizitată în Sala Mare a Primăriei Oradea, aflată la etajul 1, până pe 25 octombrie.

„Vreau să mulțumesc Muzeului Național Cotroceni, d-nei Anamaria Ludascher, d-lui director adj. Sorin Mărgărit, precum și d-lui Grigore Morar și d-nei Angela Lupșea care au făcut posibil ca azi, la ședința solemnă de Consiliul Local, să avem expusă în fața noastră, Constituția din 1923 în original. E un eveniment important, un moment unic și lucrurile se leagă, pentru că după 1918-1919 când România a avut prima constituție, după primul Război Mondial, României i se alătură trei provincii: Basarabia, Bucovina și Transilvania’’, a precizat edilul.

Ceremonial militar- religios și depuneri de coroane

În continuarea programului dedicat Zilei Orașului, în Piața Unirii a avut loc un ceremonial militar- religios, care a cuprins un TE DEUM, urmat de mesajul primarului Florin Birta, adresat publicului, și de discursul directorului Muzeului Țării Crișurilor, istoricul Gabriel Moisa. Mai apoi, au fost depuse coroane și jerbe de flori la statuia Regelui Ferdinand. Manifestările au continuat cu activități similare și la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” și la statuia acestuia de pe strada care-i poartă numele. 

Programul zilei se va încheia în Piața Unirii, cu concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, condusă de către cpt. Daniel Florin Munteanu și cu spectacolul „Cântec, joc și vouă bună”, oferit de Ansamblul Folcloric Bihorul, coordonat de Ioan Silaghi.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,418FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,510AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI