Asigurarea unui nivel optim de informare și pregătire a cetățenilor cu privire la regulile de comportare înainte, pe timpul și după declanșarea unor dezastre naturale, constituie una dintre activitățile prioritare desfășurate de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, în scopul protejării vieții, bunurilor și mediului înconjurător.
Astfel, în contextul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, pompierii bihoreni au desfășurat peste 60 de acțiuni de informare și pregătire a populației, în cadrul cărora participanților le-au fost prezentate tipurile și caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul județului nostru și măsurile ce trebuie întreprinse în vederea limitării efectelor acestora.
Riscuri generatoare de dezastre naturale la nivelul județului Bihor
La nivelul judeţului Bihor, riscurile naturale ce pot genera dezastre sunt reprezentate de fenomenele meteorologice periculoase, incendiile de pădure, avalanşele şi fenomenele distructive de origine geologică.
În categoria fenomenelor meteorologice periculoase sunt incluse furtunile, seceta, îngheţul şi ploile torenţiale, aceste fenomene periculoase putând antrena activarea unor factori de risc secundari, cu efecte mai grave decât cele ale evenimentelor generatoare. Astfel, furtunile pot avea ca urmări: inundaţii, accidente majore pe căile de transport și accidente industriale.
Având în vedere aşezarea geografică a judeţului, probabilitatea producerii avalanşelor există în zona montană (spre exemplificare: comunele Borod, Budureasa, Bulz, Bunteşti, Căbeşti, Cărpinet, Criştioru de Jos, Câmpani, Pietroasa, Şinteu, Şuncuiuş, zona Valea Iadului, zona de creastă între Stâna de Vale și Padiș, zona Padiș – Cetățile Ponorului, zona Pietrele Negre, Groapa Ruginoasă, zona canionului de pe Valea Sighiștelului, Valea Luncșoara, oraşele Nucet şi Vaşcău etc.).
Fenomenele distructive de origine geologică, o altă categorie de riscuri naturale, sunt reprezentate de alunecări de teren şi cutremure.
Măsuri de protecție în cazul producerii unor calamități naturale
Ținând cont de faptul că cele mai multe dezastre naturale nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieți omenești și pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetățenilor de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor vizează respectarea regulilor generale de comportare și măsuri de protecție în cazul producerii unor calamități naturale:
• Rămâneţi calmi!
• Respectaţi recomandările transmise de către autorităţi;
• Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică.
Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală.
Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:
• Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;
• Stabiliţi un sistem de comunicare;
• Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.
Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.