Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată şi în Bihor

126
La 25 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, pentru a aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

Manifestările, menite să conştientizeze publicul cu privire la violenţa în familie şi urmările acesteia, sunt organizate în judeţul Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanții Fundației „Lampas” și ai Asociației„Filantropia” Oradea. 

În acest context, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie a.c., polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program vor desfășura o serie de activități informativ – preventive, sub forma unor mese rotunde cu elevi, studenți și alți specialiști din domeniu, toate prin prin intermediul unor aplicații on-line.

De asemenea, elevii Liceului de Arte Oradea au creat desene cu mesaje preventive pe tema violenței domestice, care au fost transmise în format electronic polițiștilor și partenerilor de program. Acestea vor fi expuse de polițiștii de prevenire bihoreni pe blogul „Împreună pentru siguranța bihorenilor”. 

Perioada aleasă pentru desfăşurarea campaniei în judeţul Bihor se încadrează între două zile cu semnificaţie: 25 noiembrie – Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

– Bright Sky RO – o aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice:

Totodată, în această perioadă, polițiștii de prevenire bihoreni vor desfășura o serie de activități de popularizare a Campaniei naționale Bright Sky, dedicate violenței domestice, susținute printr-o serie de materiale de suport realizate în campania națională Bright Sky. 

Activitățile vor consta în discuții on-line cu diverse categorii de cetățeni și în distribuirea materialelor informativ – preventive în zonele considerate frecventate de potențiale victime: sedii de instituții, stații de transport în comun, farmacii, secții de poliție, magazine etc..

Noutatea constă în crearea unei aplicații gratuite pentru telefonia mobilă – Bright Sky, aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice.

Bright Sky România este o aplicație gratuită dezvoltată de Vodafone România în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.  

Este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și oferă informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen.

Conține, de asemenea, o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află și oferă și posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate individual pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte din aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române la secțiunea Prevenire/Violență domestică și sunt accesate direct din aplicație.

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic.

Sunt prezentate, de asemenea, informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, prezentându-se și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.