Ziua Imnului Național, sărbătorită în Piața Unirii din Oradea

61

Primarul Florin Birta a participat azi, 29 iulie, la ceremonia militară organizată pe platoul din fața Primăriei Oradea cu ocazia Zilei Imnului Național al României.

Programul evenimentului a fost pregătit de Instituția Prefectului Județului Bihor, cu sprijinul Garnizoanei Oradea, al Primăriei Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor. 

Conform prevederilor Legii nr. 99/1998, în fiecare an, la data de 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național al României, „Deșteaptă-te române!”.

Imnul național este unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României alături de sigiliu, drapel și stemă, având un rol determinant în afirmarea identității și demnității naționale a românilor încă din anul 1848, când a fost intonat oficial pentru prima oară de un grup de revoluționari pașoptiști în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Originea imnului actual se găsește în poemul „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu și publicat pentru prima data în suplimentul Foaie pentru minte, inimă și literatură în 1848, în timpul Revoluției Pașoptiste. 

Manifestarea a început cu prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, urmate de intonarea Imnului Național al României de către artista Popa Bianca Diana. A urmat apoi binecuvântarea și rugăciunea pentru poporul român, rostite de un preot militar.

Alocuțiunile privind semnificația Zilei Imnului Național au fost rostite de prefectul Județului Bihor, Dumitru Țiplea, urmat de istoricul Ionuț Ciorba.

„În versurile imnului naţional găsim o parte a istorieinoastre, fiind prezentată dârzenia și demnitatea neamului românesc. Aceste caracteristici au fost esențiale pentru ca, în decursul deceniilor care au urmat primăverii popoarelor, să ne realizăm idealul național, încununat cu Marea Adunare de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. Deșteaptă-te Române a fost fredonat în timpul Războiului de Independenţă, al Războiului de întregire națională, în cel de-al Doilea Război Mondial și în Revoluția din 1989, toate fiind momente în care românii aveau nevoie să fie îmbărbătați pentru a birui. Alături de credința în Dumnezeu, imnul le-a dat puterea și speranța de care aveau nevoie”, a spus prefectul Dumitru Țiplea.

În final, artista Popa Bianca Diana a cântat un frumos cântec patriotic, urmat de onorul muzicii militare.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.