Ziua Eroilor, comemorată de către autoritățile orădene

96
 

Ziua Eroilor a fost marcată la Oradea printr-un ceremonial militar-religios și depuneri de coroane la monumentele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski”. Manifestarea a debutat cu un moment de reculegere în semn de cinstire a Eroilor Neamului și a continuat cu o slujbă de pomenire a celor căzuți la datorie.

Cu această ocazie, primarul municipiului, Florin Birta, a depus câte o coroană la monumentul „Vulturul” al eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial, mormintele eroilor români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989, monumentul militarilor unguri cazuți în Primul și al Doilea Război Mondial și monumentul eroilor ruși căzuți în al Doilea Război Mondial.

Ziua Eroilor a fost declarată pentru prima dată sărbătoare națională în 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/1920 stabilindu-se ca ea să fie sărbătorită în aceeași zi cu Înălţarea Domnului Iisus Hristos. În comunism, data a fost schimbată, pentru ca în 1995, prin Legea nr. 48, să se proclame, din nou, Ziua Eroilor în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, pentru a întări credința că jertfa lor nu a fost în zadar, fiind primiți de-a dreapta Tatălui. Tot astăzi, în toate lăcaşurile de cult s-au tras clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.