Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia a XXII-a (16-22 mai 2018)

164
Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor-800x458
În perioada 16-22 mai, are loc a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, un mănunchi de evenimente culturale. 

 

Programul manifestărilor:

Miercuri, 16 mai

Ora: 11,30   Deschiderea oficială a manifestării

Ora: 11.45   Lansare de carte:  1) Blaga Mihoc, Florina Ciure, Tipărituri Chirilice în colecţia de carte veche a Muzeului Ţării Crişurilor (1643-1859). Catalog, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018. Prezintă: Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, seria a V-a;

2) Ronald Hocchauser, Din istoria discului de gramofon și patefonCatalog de colecție, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018. Prezintă conf.univ.dr. Florin Ardelean, Universitatea Oradea

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor, sediul nou, Str. Armatei Române nr.1/A

Vineri, 18 mai     Eveniment: ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR – Intrare gratuită la toate expoziţiile Muzeului Ţării Crişurilor şi la cele de la Muzeele Memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan”, „Ady Endre”, conform programului de vizită al fiecărui muzeu (www.mtariicrisurilor.ro).

Ora: 17   Vernisajul expoziţiei Carte tipărită în Editura Muzeului Ţării Crişurilor între 1971-2018

Ora: 17,30  Adunarea Generală a Asociaţiei „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”. Este o întîlnire care îşi propune să discute asupra prezentului şi viitorului Muzeului Ţării Crişurilor în noul sediu, dar şi asupra unor posibile evenimente culturale sau mondene care să servească consolidării relaţiei cu publicul vizitator, în general. Sînt invitaţi membrii activi, dar şi cei care doresc să facă parte din Asociaţie.

Loc de desfăşurare:  Muzeul Ţării Crişurilor, Str. Armatei Române nr.1/A

Sîmbătă, 19 mai        

Între orele: 19 – 02  Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediţia a IV-a). Este o manifestare muzeală care s-a dovedit de succes la primele trei ediţii. Considerăm că într-o comunitate multietnică, multiconfesională şi multiculturală cunoaşterea cu obiectivitate a valorilor patrimoniale aparţinînd tuturor etniilor ce locuiesc în Oradea, cele ale românilor şi maghiarilor în principal, respectiv aparţinînd cultelor care convieţuiesc în Oradea (ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat etc.), poate consolida respectul faţă de celălalt.

Muzeul Ţării Crişurilor (sediul nou, Str. Armatei Române nr. 1/A)

Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”: (Str. Iosif Vulcan nr.16)

Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (Str. Aurel Lazăr nr.13)

Muzeul „Ady Endre” (Parcul Traian nr.1)

Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului – Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41)

Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand”, Filiala Oradea (Str. Armatei Române nr.24/A)

Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea (str. Roman Ciorogariu nr.3)

Catedrala romano-catolică (expoziţia dedicată tezaurelor bisericii romano-catolice, cavoul unde sînt înmormîntaţi episcopii importanţi ai cultului şi, ca noutate, spaţiile din subsolul Palatului Episcopal – str. Şirul Canonicilor nr.2/A, fosta pivniţă de vinuri)

Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae” (obiecte de cult şi cavoul unde sînt înmormîntaţi şi episcopi-martiri ai bisericii greco-catolice – str. Iuliu Maniu nr.1)

Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu nr.1)

Centrul bisericesc expoziţional „Lorántffy Zsuzsana” (str. Libertăţii nr.38)

Sinagoga Neologă „Sion” (Str. Independenţei nr.22).

În Noaptea muzeelor, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), va avea loc şi ediţia a IX-a a Festivalului Video Art Event, sub genericul  INTERFACE.

Intrarea va fi liberă în Noaptea muzeelor.

OTL Oradea asigură transportul gratuit al orădenilor pe un traseu care face posibilă ajungerea în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe lista noastră.

Marţi, 22 mai   Închiderea Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor 

Ora: 12    Conferinţele Unirii, organizate de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor şi Episcopia Greco-Catolică,  în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor.

Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Str. Aurel Lazăr nr.13

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.