Weekend de foc, în Bihor: două locuințe şi o clădire au fost cuprinse de flăcări

337
 

În perioada 6-7 februarie, pompierii militari bihoreni au desfășurat trei operațiuni de stingere a incendiilor produse la o clădire de învățământ și la două locuințe.

În seara zilei de sâmbătă, 6 februarie, în jurul orei 21.00, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Marghita au fost alertați pentru stingerea un incendiu izbucnit o locuință din localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, la fața locului deplasându-se și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Suplacu de Barcău, respectiv Serviciul Privat pentru Situații de Urgență OMV Petrom.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul, care se manifesta la nivelul acoperișului casei și la camera centralei termice, în aproximativ 25 de minute, salvând încăperile locuinței și aproximativ jumătate din acoperiș.

În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o coșul de fum neprotejat termic față de mijloacele combustibile, au ars aproximativ 150 de metri pătrați din acoperișul casei, construit pe o suprafață de circa 300 de metri pătrați și aproximativ 50 de metri pătrați izolație polistiren din interiorul camerei centralei termice.  

Incendiu la o clădire a Universității Oradea

Duminică, 7 februarie, în jurul orei 12.30, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” cu privire la producerea unui incendiu la o clădire din campusul Universității Oradea. 

Pentru gestionarea evenimentului semnalat, la fața locului au fost mobilizate de urgență, patru echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime și echipajul de pompieri militari paramedici al Detașamentului 2 Oradea, cu ambulanța de tip B2 a subunității.

În urma efectuării recunoașterii, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta cu degajări mari de fum în holul etajului 2 al clădirii, întregul nivel și etajul superior fiind inundate cu fum.

Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, în aproximativ 10 minute de la primirea apelului, reușind să împiedice propagarea flăcărilor și să limiteze considerabil pagubele.

Utilizând ventilatoarele din dotare, forțele de intervenție au procedat la evacuarea fumului din clădire, acționând ulterior pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Pagubele înregistrate au constat în corpuri de mobilier amplasate în holul afectat de flăcări (bănci și scaune) și două ferestre.

​Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de efectul termic al curentului electric generat de echipamente de iluminat defecte, neizolate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile.

Incendiu la o casă din Oradea

Tot duminică, în jurul orei 13.50, echipajele Detașamentului 1 Oradea, au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la bucătăria unei locuințe de pe strada Înfrățirii din Oradea.

Pompierii militari au stins incendiul în limitele găsite, în aproximativ cinci minute, împiedicând propagarea acestuia la restul casei.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un aparat de gătit pus în funcțiune și lăsat nesupravegheat.

 Au ars un cuptor electric, o hotă, elemente de mobilier din bucătărie și circa 24 metri pătrați lambriu de plastic.

Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune, să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor.

Din fericire, în urma celor trei incendii menționate, nu au existat persoane rănite.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.