VIDEO | Maghiarii vin cu autostrada la graniţă!

2296

În timp ce Autostrada Oradea – Cluj nu cunoaşte progrese, ba dimpotrivă, cel puţin pe sectorul bihorean Suplacu de Barcău – Borş, maghiarii vin cu autostrada spre România.

 

Marţi a fost inaugurat şantierul tronsonului de autostradă M4 Berretyoujfalu – Nagykereki – 29,45 kilometri – ce ajunge la graniţa cu România. Şantierul proaspăt inaugurat face parte dintr-o autostradă planificată M4, ce duce spre Budapesta, pe la Szolnok, lungă de 233 de kilometri. Însă tot acest tronson leagă nord-vestul României de Debreţin, de unde se poate călători oriunde în Europa occidentală pe autostradă.

În România, autostrada ar trebui continuată cu planificata A3, ce va intra în ţară prin comuna Tămăşeu de la nord de Oradea. Însă, dacă maghiarii avansează destul de repede îşi propun ca până în 2020 să ajungă la graniţă cu autostrada, tronsonul Suplacu de Barcău – Borş rămâne în continuare fără constructor, după rezilierea contractelor cu spaniolii de la Corsan şi cu americanii de la Bechtel.

Tronsonul dintre Debreţin şi Berretyoujfalu (M35) este deja în lucru, iar autorităţile maghiare anunţă că va fi finalizat în curând. Şantierul tronsonului ce duce din orăşelul Berretyouijfalu spre graniţa cu România a fost inaugurat cu fanfară.

La eveniment au participat secretarul de stat maghiar Homolya Robert, care a subliniat că această autostradă va lega Ungaria de Ardeal şi că, până în 2022, Ungaria va construi 900 de kilometri de autostradă! Şi parlamentarul local Vitanyi Istvan a subliniat importanţa legării pe autostradă a Ungariei de comunităţile maghiare din România, Slovacia şi Serbia. În schimb, directorul NIF – compania naţională de drumuri din Ungaria – a lăsat laoparte sensibilităţile de ordin naţional şi a precizat că şantierul tronsonului inaugurat cu această ocazie face parte dintr-un coridor european TEN-T, care leagă Europa pe axa nord-sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră şi Marea Egee.

Preşedintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila a participat la ceremonia de pe şantierul din Berretyoujfalu, ce a debutat cu imnul naţional al Ungariei. Cseke a vorbit în maghiară şi în română, arătând importanţa autostrăzii ce va ajunge la graniţa cu România, lângă Oradea.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.