Un tânăr bănuit de repetate furturi din locuințe reținut de polițiști și arestat de magistrați

574
Foto caracter ilustrativ

Marți, 20 august, polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliției Municipiului Oradea au identificat și cercetat un tânăr de 16 ani, din comuna Cefa, județul Bihor, bănuit de săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii orădeni îl bănuiesc pe acesta că, în noaptea de 29 spre 30 iulie a.c., ar fi pătruns prin escaladare și efracție în punctul de lucru al unei societăți comerciale și ar fi sustras un motofierestrău, aparatură electrică și alte bunuri, cauzând un prejudiciu apreciat la 4.200 de lei.

De asemenea, acesta este bănuit că, în perioada 29 – 31 iulie a.c., ar fi pătruns prin escaladare și efracție într-un alt imobil din Oradea și ar fi sustras aparatură electrică, cauzând un prejudiciu apreciat la 2.600 de lei.

Același tânăr este bănuit de polițiștii orădeni că, în perioada 12 iulie – 1 august a.c., ar fi pătruns prin efracție într-o locuință din Oradea și ar fi sustras o mașină electrică pentru tuns iarba și alte bunuri, cauzând un prejudiciu total apreciat la 7.000 de lei.

Acesta este bănuit și că, în perioada 3 – 7 august a.c., ar fi pătruns prin escaladare și efracție în garajul unui orădean și ar fi sustras două geamantane, produse alimentare și alte bunuri, cauzând un prejudiciu apreciat la 2.000 de lei.

Tânărul este bănuit și că, în perioada 29 – 31 iulie a.c., ar fi pătruns prin escaladarea gardului pe un teren viran din Oradea, iar apoi ar fi încercat să pătrundă în efracție în pivnița contruită pe terenul respectiv, fără să reușească, cauzând un prejudiciu apreciat la 150 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat parțial de polițiștii orădeni.

În urma continuării cercetărilor și administrării probatoriului în cauză, tot marți, 20 august a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliției Municipiului Oradea l-au reținut pe tânărul bihorean pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Miercuri, 21 august a.c., acesta a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar procurorul s-a adresat Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat în formă continuată. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Oradea a admis propunerea procurorului și a emis pe numele celui în cauză un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliției Municipiului Oradea continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.

PENTRU A PREVENI FURTURILE DIN LOCUINŢE, POLIȚIA VĂ RECOMANDĂ:

– Nu divulgați informații referitoare la vecinii dumneavoastră (programul de lucru, numărul de persoane din familia respectivă, numărul de telefon etc.), sfătuiţi-vă copiii să facă la fel;
– Depozitaţi obiectele de valoare (banii, bijuterii, documente) într-un loc sigur;
– Când plecaţi de acasă verificaţi dacă aţi acţionat toate încuietorile şi aţi pus siguranţa;
– Fiţi atenţi în orice împrejurare să nu pierdeţi sau să nu vi se fure cheile!
– Ferestrele locuinţelor trebuie să fie sigure faţă de o eventuală tentativă de escaladare din exterior.
– Totodată, recomandăm cetăţenilor care locuiesc în mediul rural, dar şi celor care posedă locuinţe de vacanţă în aceste zone, să asigure o minimă protecţie a acestora şi a dependinţelor.

În situaţia în care părăsiţi locuinţa pentru o perioadă mai lungă de timp, vă sfătuim să luaţi legătura periodic cu vecinii sau rudele care locuiesc în apropierea casei dumneavoastră, pentru a verifica sistemul de securitate al locuinţei, pentru a observa eventualele nereguli şi pentru a sesiza în cel mai scurt timp poliţia ! Astfel, autorii furturilor vor fi identificaţi mai repede, iar bunurile dumneavoastră vor fi recuperate mai uşor.

Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să preveniţi propria dumneavoastră victimizare!

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.