Un şofer s-a ales cu o amendă, după ce jandarmii l-au prins că mergea cu maşina pe pajiştea alpină, în zona Ilia din staţiunea Stâna de Vale

253
zona Ilia din staţiunea Stâna de Vale-800x533

Marţi, 19 iunie a.c., jandarmii de la Postul Montan Stâna de Vale au sancţionat contravenţional cu amendă de 500 lei, conform O.U.G. nr. 34/2013, un şofer bihorean de 31 de ani, care se deplasa cu autoturismul pe pajiştea alpină, în zona Ilia din staţiunea Stâna de Vale.

De asemenea, la sfârşitul lunii mai, un bărbat de 50 de ani din judeţul Alba a fost sancţionat pentru aceeaşi faptă, de către jandarmii montani. Acesta se deplasa cu autoturismul pe pajiştea dintre Vărăşoaia şi Padiş.

Jandarmii reamintesc turiştilor că potrivit O.U.G. nr. 34/2013, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei pentru persoana juridică:

• circulația pe pajiști cu orice alte mijloace de transport, inclusiv cu atelaje, altele decât cele folosite pentru activități agricole de către cel care utilizează pajiștea, cu excepția circulației cu orice mijloace de transport în situații de urgență generate de calamități, accidente de orice natură, precum și cu autovehicule, motociclete și ATV-uri sau mopede în vederea organizării de activități sportive, de recreere și turism, cu acordul deținătorului sau al utilizatorului, în condițiile legii.

De asemenea, conform legii nr. 171/2010, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei:

• accesul oricărui autovehicul în fondul forestier național, fără acordul scris al proprietarului sau administratorului, cu excepția autovehiculelor din dotarea personalului cu atribuții de control prevăzut la art. 24 alin. (1), atunci când personalul se găsește în misiune, a autovehiculelor destinate transportului masei lemnoase din exploatările autorizate, a celor din dotarea administratorilor de fond forestier și a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a specialiștilor care elaborează studiile de includere în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine, personalului custozilor și administratorilor ariilor naturale protejate.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.