Un proiectil și o bombă descoperite de un bărbat în propria curte

242

Vineri, 4 iunie, specialiștii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au desfășurat în localitatea Roșiori, o operațiune de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată.

​Echipajul de pompieri militari mobilizat la adresa indicată de apelantul numărului unic 112 a identificat un proiectil de calibru 76 de milimetri și o bombă de artilerie de calibru 82 de milimetri, ambele provenite din cel de-al Doilea Război Mondial. 

Cele două muniții, descoperite de un localnic înpropria curte, în timp ce efectua lucrări de nivelare a terenului, au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice:

•​ ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

•​ comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

• ​lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

• ​introducerea muniţiilor în foc;

• ​topirea elementelor metalice de muniţii;

• ​tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

• ​folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

•​ demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

•​ folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.