Un localnic din Ucuriș a găsit o grenadă în propria curte

226
qrenada -800x450
Foto © ISU Crișana arhivă

Sâmbătă, 23 ianuarie, în jurul orei 16.30, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină în localitatea Ucuriș, comuna Olcea, unde, conform informaţiilor furnizate de apelantul numărului unic 112, în timpul efectuării unor lucrări de amenajare a curții, a fost descoperită o muniţie. 

După identificarea unei grenade defensive, provenită din cea de – a doua conflagraţie mondială, specialiştii pirotehnişti au procedat la cercetarea zonei în vederea asanării altor potenţiale muniţii, după care au transportat şi depozitat grenada în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii ulterioare prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor faptul că, în cazul descoperirii munițiilor și elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajelor specializate.

​De asemenea, se interzice:

• ​ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

• ​comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

• ​lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

• ​introducerea muniţiilor în foc;

• ​topirea elementelor metalice de muniţii;

•​ tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

•​ folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

•​ demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

•​ folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii sau a unor elemente din componenţa acestora.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.