Un bărbat de 71 de ani a ajuns la spital după ce un incendiu i-a cuprins locuinţa

1341
Incendiu locuință
Foto ©️ ISU Bihor

Sâmbătă, 30 ianuarie, pompierii militari din cadrul Stației Ștei au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință situată în localitatea Poiana, comuna Criștioru de Jos și acordarea primului ajutor calificat proprietarului casei, rănit în urma producerii evenimentului.

Pentru gestionarea situației de urgență semnalată prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 15.35, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, la adresa indicată de apelant au fost mobilizate cu operativitate, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Ștei, din care două de stingere și unul de paramedici, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Criștioru de Jos.

În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelant, flăcările se manifestau generalizat și violent în interiorul unei case compuse dintr-o singură cameră, și la o parte din acoperișul comun al locuinței și al unei construcții auxiliare lipită de aceasta. Echipajele de stingere au acționat timp de aproximativ 20 de minute, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea incendiului, împiedicând extinderea flăcărilor la întregul acoperiș și la anexă.

Pompierii militari paramedici au acordat primul ajutor calificat proprietarului locuinței, care, încercând să stingă incendiul înaintea sosirii echipajelor, a suferit arsuri de gradul 1 și 2 la nivelul mâinilor și picioarelor. Victima, în vârstă de 71 de ani, a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, care a transportat-o la spital. 

Ca urmare a producerii incendiului, au ars mobilier și bunuri din încăpere, două ferestre, o ușă și circa 23 de metri pătrați din acoperișul construit pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați.

Forțele de intervenție au salvat anexa lipită de locuința afectată de incendiu, circa 27 de metri pătrați acoperiș și bani aflați în interiorul camerei.

Bibliile, aproape neatinse

Ca o minune, două Biblii, aflate în camera care a ars complet, au rămas aproape neatinse, stârnind uimirea pompierilor. Ambele cărţi au doar marginile coperţilor arse, în timp ce interiorul pare neatins.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte bihorenilor că cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic, într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

Totodată, subliniem încă o dată, faptul că este interzisăfolosirea lichidelor combustibile (benzină, motorină, diluant, petrol etc.) pentru aprinderea focului în sobe.

De asemenea, recomandăm cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de sistemele de încălzit: 

•​Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă;

•​În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri;

•​Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

•​Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.