Trei focare de pestă porcină africană, în județul Bihor

2660
pestă porcină africană

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în acest an, în județul Bihor nu au fost diagnosticate, la porcii domestici, focare noi de PPA (pestă porcină africană).

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în data de 18.01.2021, au fost stinse 2 (două) focare de PPA declarate anterior datei de 31.12.2020, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Tămașda și Avram Iancu, ambele aparținând comunei Avram Iancu.

În prezent numărul de focare de PPA active în județul Bihor este de 3 focare, afectând localitățile Cheriu (comuna Oșorhei), localitatea Șimian (comuna Șimian) și localitatea Cordău (comuna Sânmartin).

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un nou caz de evoluție a PPA la mistreț, în fondul de vânătoare FV 50 Borod, numărul total alfondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind, în prezent de 12.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.