8.1 C
Aleşd
joi, 18 aprilie 2024

Templul Francmasoneriei din Oradea, la final de proiect

Deschis pe 12 octombrie, de ziua orașului Oradea, Templul Francmasoneriei a ajuns în faza de închidere a proiectului. În acest timp, destul de scurt, a reușit să atragă peste 1.500 de turiști.

Proiectul privind restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei Oradea, pentru fostul sediul al lojii masonice, un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, a avut evenimentul de închidere. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, ai Fundației pentru Protejarea Monumentelor din Oradea și ai Agenției De Dezvoltare Regională Nord-Vest.

- Publicitate -

„Avem mai mult de 10 ani de când se pune accent pe patrimonial cultural. Doar prin fonduri europene putem enumera o serie de obiective culturale care au fost salvate, reabilitate și date în circuitul turistic din Oradea.Ca exemplu ar fi: Casa Darvas-La Roche, Cetatea Oradea, sinagogile și lista poate continua”, a spus Marius Moș, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI).

Obiectivul turistic își propune promovarea moștenirii culturale având la bază un concept unicat în arhitectura orădeană, un fapt ce să contribuie la îndeplinirea responsabilității administrației publice de a asigura accesul public și a facilita conștientizarea valorii patrimoniului cultural, dar și de a intermedia participarea la viața culturală.

„O astfel de clădire clasată ca monument istoric, fostul sediu al Lojii Masonice, a însemnat pentru Uniunea Europeană o oportunitate de a aloca finanțări în vederea dezvoltării culturale și turistice a orașului. A fost un proiect mai greu de implementat, fiind un efort mare pentru toată echipa, dar ne bucurăm că am reușit să-l aducem în acest stadiu și ne dorim să devină unul dintre obiectivele turistice care să atragă turiști în Oradea”, a punctat Alexandru Pop, coordonatorul proiectului.

Fostul sediu al Lojei Masonice și valorile culturale pe care le reprezintă vor fi promovate în circuitele culturale europene prin includerea lor în bazele de date digitale destinate promovării culturii la nivel european.

„Trebuie să facem cunoscut acest obiectiv turistic și să schimbăm mentalitatea că masonii sunt din alte categorii. Dacă mergeam la Uniunea Europeană cu ceva mistic, nu aveam nicio șansă de finanțare. Nu există nicio parte mistică, din contră. Odată ce proiectul a fost finalizat, trebuie dus mai departe, să ne luptăm să schimbăm mentalitățile societății privind acest obiectiv. Vizitatorii trebuie să înțeleagă că de la aceea vreme și până în 1940,când s-au desființat lojile masonice, subiectul nu este tabu. Tocmai de aceea o să desfășurăm mai multe evenimente în care o să spunem acest lucru”, a punctat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

Proiectul a  vizat  restaurarea,  valorificarea  și  introducerea  în  circuitul  cultural  a  clădirii  Muzeul Francmasoneriei  –  monument  istoric  de  importanță  locală,  în  vederea  valorificării  patrimoniului  cultural  în  stil  eclectic  și  secession  și  a identității culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a Oradea.

Ultimele documente expuse sunt cele legate de loja regelui Ladislau, documente care arată că implicarea lojii masonice în comunitate era una importantă. 

Valoarea totală a proiectului este de 8,643,314.52 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 3.395.739,21 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este 519.348,34 lei.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,211FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
852CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI