21.5 C
Aleşd
miercuri, 22 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Strategia pe gaz a Bihorului intră într-o nouă perspectivă

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 

La inițiativa Consiliului Județean Bihor, luni, 17 decembrie 2018 a avut loc întrevederea de lucru dintre conducerea instituției noastre și compania națională TransGaz, respectiv, primarii și reprezentanții UAT-urilor interesați în extinderea rețelelor de gaz. După întâlnirile zonale din Beiuș, Aleșd, Săcueni și Marghita ce au avut loc la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, următoarea etapă luată în calcul a fost întâlnire de lucru pentru a cristaliza principalele elemente de ordin tehnic, financiar și calendaristic pentru implementarea acestui proiect de prim-rang al județului.

Prima rundă a discuțiilor cu conducerea TransGaz S.A. au fost purtate din partea Consiliului Județean Bihor de președintele Pásztor Sándor și vicepreședintele Traian Bodea. Directorul departamentului Proiectare și Cercetare, dl. Mihai Leahu, a precizat că în momentul de față extinderea rețelelor de gaze reunește un context favorabil. Pe de-o parte, prin Planul Național de Dezvoltare vor fi cuprinși aproximativ 300 milioane euro, bani ce vor fi principala sursă pentru dezvoltarea de noi rețele de distribuție pentru gaze naturale în România. Pe de altă parte, studiile de fezabilitate nu vor mai fi aprobate de A.N.R.E., ci de asociațiile de dezvoltare intercomunitare însăși.
Principala etapă pentru realizarea acestui proiect amplu este înființarea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, entitatea care ar urma să comande studiul de fezabilitate. Pe baza acesteia, compania TransGaz ar urma să întocmească studiu tehnico-economic pentru a descrie principalele elemente ale fezabilității proiectului pentru UAT-urile ce compun A.D.I.-ul respectiv. Există posibilitatea ca, pentru unele zone A.D.I.-urile să vină cu aport propriu pentru extindere dacă raportul dintre cost și recuperarea investiției necesită acest instrument. În privința realizării studiilor de fezabilitate, președintele Pásztor Sándor, a precizat că rămâne consecvent celor declarate la întâlnirile de lucru din județ și instituția noastră va acorda co-finanțare pentru realizarea acestora, doar să se înregistreze entitate ce trebuie să coordoneze proiectul. Avantajul unui A.D.I. cu mai multe unități administrative-teritoriale este pe de-o parte unul de ordin tehnic, adică, realizarea unui studiu de fezabilitate unic pentru o zonă implică un document de ansamblu pentru aceea microregiune, pe de altă parte, și costurile sunt semnificativ mai mici. De exemplu, dacă în medie costul unui S.F. pentru o comună / oraș este de aproximativ 30.000 euro, această valoare nu se multiplică cu fiecare UAT în parte. Pentru aceste asociații ce ar urma să se înființeze, directorul TransGaz, răspunzând la întrebările primarilor a precizat următoarele: rețelele de distribuție vor putea fi operate de un operator deja existent cu licența aferentă, de A.D.I. însuși, dacă va face demersurile pentru a fi operator, sau o combinație între cele două. Pe de altă parte, racordurile și stațiile de reglare-măsurare vor fi operate de compania TransGaz S.A.

La sfârșitul întrevederii de lucru s-a reiterat importanța înființării cât de urgente a celor trei ADI-uri dedicate acestui subiect, în momentul de față existând una în microregiunea Țara Beiușului, urmând a se organiza procedurile formale pentru cele din zona Văii Crișului Repede, Valea Barcăului și Valea Ierului de către UAT-urile interesate.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI