Spitalul Municipal din Oradea, dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde

176

Primarul Florin Birta a participat miercuri, 30 decembrie, la conferința de presă organizată la Spitalul Municipal Dr.Gavril Curteanu, conferință în cadrul căreia au fost prezentate achizițiile realizate prin două proiecte pe fonduri europene. Prin aceste proiecte, Spitalul Municipal este dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde.

La conferința de presă a participat și Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.

„Iată că, dacă nu demult inauguram Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean și blocul operator de la Maternitate, acum putem prezenta noile aparaturi medicale de care va beneficia Spitalul Municipal Oradea. Vorbim de aproape 4 milioane de euro care au fost investiți prin două proiecte pe fonduri europene, un proiect transfrontalier România-Ungaria și un proiect pe POIM destinat creșterii capacității de gestionare a crizei Covid 19. Mulțumesc pe această cale conducerii Spitalului Municipal, care a dus la bun sfârșit aceste investiții, dlui Gheorghe Carp, care în această perioadă grea a coordonat toate spitalele din județul Bihor și, nu în ultimul rând, colegilor din Primăria Oradea, care s-au ocupat de scrierea și implementarea acestor proiecte”, a precizat primarul Florin Birta.

Astfel, din proiectul transfrontalier ROHU-386 „Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea și Spitalul Județean Central Bekes” în valoare totală de 10.795.399 lei, s-a absorbit un procent de 93%, deci 10.070.399 lei. 

În ceea ce privește contextul epidemiologic actual provocat de Covid 19, Spitalul Clinic Municipal deține în acest moment 300 de paturi destinate pacienţilor infectaţi cu coronavirus, la care se adaugă alte 79 de paturi de la secţia Infecțioase de pe str. Republicii. Din 300 de paturi, Spitalul Municipal are 179 de paturi libere pentru eventualele noi cazuri de COVID-19.

Valoarea finanțării Spitalului Municipal prin proiectul pe POIM destinat creșterii capacității de gestionare a crizei Covid 19 este de 8.777.795,81 lei. De menționat însă că valoarea întregului proiect pe POIM Covid se ridică la cca 40 milioane de lei, din care 8.777.795 milioane revin Spitalului Municipal, iar diferenţa de 31 milioane de lei vor fi implementați la Spitalul Județean din Oradea. 

„Totodată, în anul 2020 din veniturile proprii ale spitalului s-au făcut investiţii în suma de 813.125 lei, iar din  finanţareaConsiliului Local Oradea au fost făcute investiţii în valoare de 558.210 lei. Mulțumim Primăriei Oradea pentru tot sprijinul acordat. Mulțumim de asemenea colegilor de la Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat în implementarea celor două proiecte”, a încheiat managerul Maria Silaghi.

Lista echipamentelor/dotărilor cu aparatură medicală achiziţionate în anul 2020, în cadrul proiectului ROHU-386 „Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea și Spitalul Județean Central Bekes” -proiect depus în ianuarie 2018 (contract de finanţare semnat în decembrie 2019, cu finalizare până în 30.06.2021):- Ecografe – 3 buc.;

– Aparat digital radiografie-scopie – 1 buc.;

– Sistem de telemedicină cu sistem video pentru sălile de curs;

– Aparat mobil de radiografie digital – 1 buc.;

– Turn Complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică – 1 buc.;

– Echipament de imagistică medicală prin rezonanță magnetică – 1 buc.;

– Sistem de transport vacuum pentru probe de laborator şi medicamente.

Lista echipamente/dotări cu aparatură medicală achiziţionate în anul 2020 în cadrul proiectului Creșterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID 19 în municipiul Oradea și judetul Bihor” (contract de finanțare semnat în iulie 2020, cu implementare până în 30.04.2021):

–  Defibrilator bifazic – 2 buc.;

–  Aparat EKG – 1 buc.;

– Staţie centrală de monitorizare compatibilă cu monitoarele  – 1 buc.;

– Monitor funcţii vitale de înaltă performanţă (IBP) – 10 buc.;

– Staţie de vacuum cu montaj inclus – 1buc.;

– Monitor funcţii vitale de înaltă performanţă (IBP, EtCO2) – 2 buc.;

– Ventilator mecanic medie performanţă – 4 buc.;

– Videolaringoscop – 1 buc.;

–  Ventilator de transport – 1buc.;

– Ventilator de transport – 1 buc.;

– Aparat pentru măsurarea coagulării (ACT, APTT);

– Aparat ECMO 1 buc.+ kit-uri;

–  Aparat RX Digital mobil şi staţie vizualizare;

– Echipament de tomografie computerizată, cu 64 rânduri de detectori şi 128 slice-uri 1 buc.;

–  Infuzomate – 200 buc.;

–  Injectomate – 200 buc.;

– Paturi de terapie intensivă cu cântar cu saltea activă – 10 buc.;

– Aparat de anestezie 1 buc.

În încheierea conferinței de presă au fost prezentate noile aparaturi medicale, respectiv partea imagistică – CT, RMN, stația de telemedicină, dar și un inedit sistem de vacuum transport destinat transmiterii documentelor/analizelor medicale de la o secție la alta, fără a mai fi necesară deplasarea personalului medical în acest sens. Astfel, acest sistem de vacuum transport documente are ca scop eficientizarea muncii cadrelor medicale la patul bolnavului.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.