SLOVACIŢELE ŞI BRYNDZOVE HALUSKY

1253
SLOVACIŢELE ŞI BRYNDZOVE HALUSKY
Foto © AlesdOnline

Dacă studiem, cultura gastronomică internaţională, aflăm, că, tradiţia gastronomică slovacă nu este prea veche, precum bunoară a francezilor sau italienilor, dacă ne referim la spaţiul european, dar nici nouă, să nu fie cunoscută şi apreciată. Se cunoaşte, că prin arta preparării, prin gust şi arome, delicateţe şi rafinament, unele preparate culinare slovace ating cotele celor din gastronomia internaţională franceză, italiană, austriacă, maghiară sau rusă.

Marile bucătării ale lumii sunt cunoscute şi caracterizate prin originalitate: în gusturi și arome unice, dar mai ales că aceste produse culinare sunt pregătite după reţete moştenite din vechime, devenite tradiţionale pentru acel popor. Astfel de reţete culinare, vechi şi tradiţionale la găsim şi în gastronomia slovacă. Gastronomia slovacă se prezintă şi este prezentată cu multe produse culinare tradiţionale, unele produse sunt bine cunoscute nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional. Sunt produse culinare ce satisfac cele mai înalte exigenţe, pretenţii şi plăceri ale gurmanzilor, sunt produse pregătite cu multă iscusinţă şi pricepere, la un înalt nivel de „artă” şi „cult”. Prin caracteristica gastronomică slovacă, cunoşti spiritul slovaciţelor – hărnicia şi pasiunea, dăruirea şi ataşamentul lor în pregătirea şi promovarea mâncărurilor tradiţionale slovace, voinţa şi dorinţa lor, de a lăsa aceste moşteniri urmaşilor şi viitorului.

Cel mai cunoscut preparat culinar din gastronomia slovacă, la nivel de brand naţional şi internaţional sunt tradiţionalele „BRYNDZOVE HALUSKY”, făcute din cartofi, făină şi brânză moale de oaie sau capră, iar în comunităţile slovace din România brânza de vacă, numită „scoacă” peste care se presară jumări de slănină afumată. „Bryndzove halusky” brand naţional de multe secole, au venit şi brand internaţional de multă vreme, însă oficial au primit acest statut în 2008, când acest produs a fost înscris în baza de date a produselor alimentare al UE, alături de „slovenska bryndza” ca produs tradiţional, garantat şi protejat. „Bryndzove halusky” este un brand în ascensiune internaţională, putem spune că deja este cunoscut pe mapamond, este cel mai cunoscut brand al gastronomiei slovace. Când spunem „bryndzove halusky”, ne gândim la cel mai delicios şi apreciat preparat culinar slovac, fără echivalent în gastronomia internaţională. Ne gândim la cele mai renumite şi harnice bucătărese, adică la slovaciţele noastre. Această mâncare „bryndzove halusky”, dau caracter şi identitate slovaciţelor noastre. Prin gustul şi savoarea acestui preparat culinar – cunoşti spiritul slovaciţelor – hărnicia şi priceperea lor în bucătărie, măiestria, dăruirea şi pasiunea lor în bucătărie. Recunoști caracterul slovăcițelor…. frumuseţe şi modestie”, suflet nobil şi mândrie discretă în tot toate ce fac, mai ales când pregătesc astfel de preparate culinare tradiționale slovace.

UDSCR, Filiala Bihor, în acţiunile programate în acest an, şi-a propus ca în cadrul „Zilelor culturii slovace” din 6-8 septembrie 2019 la Oradea, să promoveze acest produs culinar de brand internaţional prin organizarea unei competiţii- experiment de pregătire a „bryndzove halusky”, la care participă mai multe echipe de bucătărese din comunităţile slovace din România şi din Slovacia, Serbia şi Ungaria. Acţiunea sa desfăsurat direct sub egida patrionajului preşedintelui UDSCR, Adrian Miroslav Merka, având în vedere atenţia şi preocuparea UDSCR în promovarea culturii gastronomice slovace.

Să aducem respectul cuvenit şi recunoştinţă slovaciţelor bucătărese ce intră în competiţia- experiment de pregătire a delicioaselor preparate culinare „bryndzove halusky” şi renumitele „polesneaky”. Aceste sunt slovăcițele noastre….. promotoarele păstrării şi promovării reţetelor culinare slovace. Respect şi consideraţie pentru truda, dăruirea şi pasiunea în pregătirea acestor produse. Iscusinţa voastră vă întăreşte în demnitatea de slovac, fiţi mândre de renumele şi aprecierea voastră – în bucătărie…, fiţi mândre că faceţi parte din naţiunea slovacă, din genomul acestui popor, cel mai nobil şi elevat popor din rândul slavilor. Iar noi, noi să fim recunoscători pentru pasiunea, hărnicia, iscusinţa şi dăruirea voastră în pregătirea acestor alese preparate culinare slovace.

Felicitări şi recunoştinţă doamnelor slovăciţe bucătărese pentru tot şi toate ce faceţi în păstrarea şi promovarea culturii gastronomice slovace. Succes în competiţie, succes în viaţă.

Andrei Zvaleni
Preşedinte UDSCR, O.L. Boineşti

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.