1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

Se retrag apele. Cursurile de apă din bazinul hidrografic Crișuri sunt sub cotele de atenție

Azi, 6 februarie 2020, la ora 06:00, în bazinul hidrografic Crișuri, nu se mai înregistrează depășiri ale cotelor de apărare. Avertizările hidrologice au fost emise pentru intervalul 04.02.2020 ora 14:00 – 05.02.2020 ora 24:00 și au vizat bazinele rârurilor: Crișul Repede, Crișul Negru și Crișul Alb.

- Publicitate -

În perioada cu ape mari s-au înregistrat depășiri ale cotelor de apărare la stațiile hidrometrice: Tinca, Talpoș, Pocola, Șuști-Btiheni și Pietroasa. Precipitațiile abundente din perioada 3-5 februarie, cumulate cu scurgerile de pe versanți și cu topirea zăpezii au afectat 5 localități din județul Bihor fără pagube semnificative.

Reamintim faptul că, în localitatea Ștei, pe Valea Mare Cărpinoasa s-a prăbușit pragul pentru captarea apei potabile, prag deținut de Primăria Ștei, în timp ce în localitatea Chișcău, pe Valea Sibișoara a fost afectată sursa de alimentare cu apă.

De asemenea, în localitatea Pietroasa, apele au spălat drumul forestier pe o lungime de aproximativ 1 km, în localitatea Cociuba Mică apele au afectat un zid de  gabioane pe o lungime de  200 m, deținut de ABA Crișuri, iar în localitatea Gurani a fost afectat un zid de sprijin pe o lungime de  150 m, deținut de Primăria Pietroasa.

”Decolmatările de pe râurile Crișul Pietros, Crișul Repde și Crișul Negru, efectuate de angajții ABA Crișuri în perioada noiembrie-decembrie 2019, au avut un rol semnificativ în această perioadă întrucât au permis scurgerea rapidă a apelor evitându-se astfel revărsarea acestora, adică inundațiile. Întrucât condițiile meteorologice ne permit astfel de acțiuni în prezent, formațiile de lucru din cadrul instituției decolmatează cursurile de apă din localitățile: Ciucea, Ceica, Pietroasa, Marghita și Sâniob.” a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crișuri.

De la începutul lunii februarie și până în prezent cele mai abundente cantități de precipitații s-au înregistrat la stațiile hidrometrice: Stâna de Vale 196 l/mp, Leșu 112/lmp, Valea Drăgan 82 l/mp și Piteroasa 76 l/mp.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI