Se reiau zborurile internaţionale de pe Aeroportul Oradea

974
zboruri internaţionale de pe Aeroportul Oradea

Începând cu luna iulie, se reiau zborurile internaţionale de pe Aeroportul Oradea. Prima cursă a avut loc azi, 1 iulie, spre Bologna, Italia, fiind operată de compania aeriană Ryanair. 

Cele 4 zboruri internaționale Ryanair au fost amânatepână acum din cauza restricțiilor de călătorie cauzate de pandemia de COVID 19 și a noii tulpini SARS COV-2.

Începând cu luna decembrie 2020, compania Ryanair trebuia să opereze 4 zboruri internaționale de la Aeroportul Oradea, cu două frecvențe pe săptămână pentru fiecare destinație, spre Londra (Stansted), Milano (Bergamo), Bologna și Dusseldorf (Weeze).

Această amânare a dus la încheierea unui act adițional la contractul de finanțare pentru ajutorul de stat atribuit companiei Ryanair. Din aceleași rațiuni, Comisia Europeană a prelungit posibilitatea acordării de ajutoare de stat pe schemele temporare COVID 19 până la finalul anului 2021.

Menționăm că propunerea de act adițional și garanția bancară, care acoperă valoarea totală a ajutorului de stat și penalități, au fost aprobate de Consiliul Local. În lipsa unor situații de forță majoră (înrăutățirea situației pandemiei etc.), obligațiile anunțate și asumate anterior sunt implementate începând cu acesată lună, datorită reducerii focarelor COVID 19 la nivelul țărilor de operare și accelerarea procesului de vaccinare anti-COVID 19 la nivel național și european.

Video ©️ ebihoreanul.ro

De asemenea, tot de azi, 1 iulie, este operațional un Centru de testare în incinta aeroportului, care este deschis între orele 05:00-21:00. Tipurile de teste efectuate sunt RT-PCR și test rapid antigen, timpul de așteptare pentru testul rapid antigen fiind de 30 de minute, iar pentru cel RT-PCR de 12-24 ore. Rezultatele testelor vor fi transmise, atât în limba română, cât și în limba engleză.

Prețul pentru un test RT-PCR este de 210 lei în limba engleză, iar pentru testul rapid antigen este de 110 lei între orele 08:00-20:00 și 130 lei între orele 20:00-08:00. Cei care vor să le facă trebuie să știe că nu este nevoie de programare prealabilă.