Se fac primii pași pentru drumul de legătură dintre Centura Oradiei și Autostrada A3

2396

Se lucrează la proiectul tehnic pentru noul drum care va face legătura între Centura Oradiei (girație Calea Sântandrei) cu Autostrada A3 Transilvania (Biharia). Compania Strabag desfășoară activități preliminare care constau în efectuarea studiilor/sondajelor geotehnice, realizarea investigațiilor arheologice

(diagnostic/cercetare) și a deminării (descărcării de muniții), precum și efectuarea măsurătorilor batimetrice în zonele acoperite de apă. De asemenea, se au în vedere măsurători topografice (identificare sistem de borne de referință, realizare sistem topografic) și realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, toate fiind în curs de desfășurare.

„Este un proiect important de infrastructură care va aduce plusvaloare atât orașului, cât și județului Bihor. Odată realizat acest drum de legătură vom avea asigurată conexiunea cu exteriorul și ne putem gândi la dezvoltarea zonei noastre atât economic, cât și turistic.  De regulă, prin consolidarea acestor căi de legătură se contribuie masiv la creșterea mobilității și a siguranței rutiere și se scurtează timpii de călătorie, un aspect pe care ni-l dorim cu toții.”, a precizat primarul Florin Birta.

Odată finalizate activitățile menționate mai sus, se vaorganiza șantierul propriu-zis, lucrările urmând să înceapă în primăvara anului viitor.

Contractul de proiectare și execuție „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) – Autostrada A3 (Biharia)” a fost semnat între CNAIR și STRABAG SRL în 21 iulie 2021.

Durata acestuia este de 30 luni, din care 6 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție a lucrărilor. Proiectul prevede un drum de legătură cu o lungime de18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia. Valoarea contractului este de 545.910.100,02 lei plus TVA. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.