Șapte proiectile asanate de pompierii militari pirotehniști

160
proiectile asanate de pompierii militari pirotehniști
Foto ©️ AlesdOnline

În cursul zilei de luni, 17 februarie, în jurul orei 09.00, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a fost solicitat să desfășoare, în localitatea Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu, o operaţiune de asanare de muniţie rămasă neexplodată.

După stabilirea perimetrului cu risc și balizarea zonei, pompierii militari au identificat și ridicat patruproiectile de calibru 100 milimetri, descoperite de muncitori care efectuau lucrări de amenajare a șanțurilor de pe marginea Drumului Comunal 37, pe raza localității Săldăbagiu de Munte, procedând în continuare, la cercetarea și asanarea unei suprafețe de circa 50 de metri pătrați, operațiune în cadrul căreia au descoperit și identificat încă trei proiectile de același calibru.

Cele șapte proiectile, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distruse ulterior, prin explozie controlată.

În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie:

să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea de muniţii neexplodate;

să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;

să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

introducerea muniţiilor în foc;

topirea elementelor metalice de muniţii;

tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

accesul persoanelor şi animalelor;

executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;

aprinderea focului deschis;

executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;

circulaţia vehiculelor.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.