Salvatori în ambulanţe vechi! Mașini cu peste 600.000 de kilometri la Aleşd

803
Ambulanță - Aleșd
Foto caracter ilustrativ

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, Gheorghe Pintea, a prezentat, joi, la Prefectura Bihor, bilanţul activităţii instituţiei în primele şase luni ale acestui an.

Potrivit acestuia, salvatorii bihoreni se luptă zilnic să salveze vieţi cu maşini uzate, multe dintre ele cu sute de mii de kilometri la bord.

În primele şase luni ale acestui an Serviciul de Ambulanţă a fost solicitat, prin 112, de 50.651 de ori, 43.840 dintre cazuri fiind urgenţe medicale. Parcul auto al instituţiei cuprinde 72 de autovehicule, acestea parcurgând, doar în 2017, peste 1,8 milioane de kilometri. “Vechimea ambulanţelor ne chinuie zi de zi. Peste 75% dintre ele au fost fabricate în 2007, 2008. Avem maşini cu peste 600.000 de kilometri la bord, la Beiuş, Aleşd, Salonta. La Marghita avem autospecială cu peste 800.000 de kilometri. Doar opt maşini au sub 100.000 de km parcurşi. Majoritatea ar fi trebuit casate după cinci ani. Acum, costurile cu reparaţiile ar fi mult prea mari. Din anul 2003 nu s-a mai primit nicio maşină nouă în Bihor”, a precizat Gheorghe Pintea.

În schimb, aparatura medicală cu care sunt dotate ambulanţele este întreţinută, starea acesteia fiind verificată periodic. În ceea ce priveşte starea parcului auto, prefectul judeţului Bihor a precizat că se fac eforturi pentru achiziţionarea unor autospeciale noi. „Secretarul de stat Raed Arafat duce o luptă agresivă pentru achiziţionarea unor ambulanţe noi. La Guvern problema este trecută la urgenţe. În toată ţara parcul auto este uzat în proporţie de 60-70%. Sperăm ca anul acesta problema să fie rezolvată cel puţin parţial şi să se achiziţioneze măcar  500 – 1.000 de ambulanţe”, a precizat Ioan Mihaiu.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.