Salvamontiştii din Bihor au fost solicitaţi să intervină la 17 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor

234
Salvamont Salvaspeo Bihor
Foto ©️ Salvamont Salvaspeo Bihor
Datorită restricțiilor pe fondul pandemiei provocate de virusul Sars Cov 2 in anul 2020, foarte mulți turiști români și-au petrecut concediile în zonele montane din România. Inclusiv în județul Bihor s-a inregistrat un număr record de turişti în cursul anului 2020 şi acest fenomen pare să continue odată cu începerea anului 2021.

In Satul de vacanţă Vartop şi Staţiunea Stana de Vale odată cu apariţia precipitaţiilor consistente sub formă de zăpadă au fost date în funcţiune atât partiile de schi cât şi alte facilităţi ca şi pârtiile de sănii sau de tubing. Începand cu perioada vacanţei de iarnă, echipajele Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor au demarat serviciul de permanenţă în aceste locaţii şi patrule ocazionale în zona Padiş, deasemenea foarte aglomerat în comparaţie cu anii precedenţi. În perioada amintită s-au furnizat informaţii turistice la un număr de 355 turişti la Baza Salvamont Vârtop, Postul Salvamont Stana de Vale respectiv prin intermediul Dispeceratului Salvamont Salvaspeo Bihor.

Salvatorii montani au fost solicitaţi sa intervină în 17 situaţii de urgenţă la diferite traumatisme suferite de amatorii sporturilor de iarnă după cum urmează:

• 7 traumatisme la nivelul membrelor inferioare,
• 6 traumatisme la nivelul membrelor superioare,
• 1 traumatism toracic,
• 2 fracturi de claviculă,
• 1 traumatism cranio-cerebral cu pierdere de conştienţă.

Pe lânga aceste accidente s-a acordat asistenţă medicală în cazul a două intoxicaţii alimentare. La fel ca în anii precedenţi, echipajelor Serviciului Judetean Salvamont Salvaspeo Bihor din Baza de salvare Vârtop, în sfârşit de săptămână, li se alătură şi doi medici urgentişti din cadrul SMURD Bihor.

În privinţa numărului ridicat de accidente petrecute atât în zona montană bihoreană cât şi în alte zone montane din ţară atragem atenţia asupra importanţei sfaturilor privind prevenirea accidentelor.

1. Nu intrați în panică.

2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în ”X” la 4-5 metri în amonte.

3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (SALVAMONT – 0725.826.668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut; Atenție, datorită pericolului infestării cu Covid 19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical !

6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !

7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

9. Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectanta sau cu apa și săpun. Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.