Risc de inundaţii pe râuri din judeţul Bihor

1064
 

Având în vedere situaţia hidrometeorologică din ultimele 48 de ore, pe mai multe cursuri de apă din bazinul hidrografic Crișuri s-au înregistrat creşteri de debite şi niveluri care au generat depășirea cotelor aferente avertizării cod galben și cod portocaliu.

Astfel, în noaptea de sâmbătă pe duminică, 25 pe 26 decembrie, s-au înregistrau depășiri ale COTELOR de ATENȚIE pe opt cursuri de apă după cum urmează: Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Valea Satului, Iosei, Sebiș (județul Arad); Crișul Negru, Galbena, Crișul Pietros și Valea Roșie (județul Bihor). Pe parcursul nopții, pe Valea Moneasa s-a depășit cota de inundații aferentă codului portocaliu.

Încă din data de 24 decembrie, echipele ABA Crișuri se află în alertă și monitorizează permanent situația hidrologică și lucrările hidrotehnice pentru protejarea populației riverane. În prezent, inclusiv acumularea Mihăileni, aflată în construcție, acumulează apă atenuând astfel în mod semnificativ debitele de pe râul Crișul Alb. În cazul în care vor fi necesare intervenții operative, au fost mobilizate în teren formațiile de lucru Brad, Ineu și Gurahonț.

Duminică, 26 decembrie, s-a creat un punct critic pe Crișul Pietros, în localitatea Drăgănești, județul Bihor. Debitele mari au generat eroziuni pe malul drept, amonte de podul rutier DN76 aflat în construcție. De la primele ore ale dimineții, echipa Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor oferă suport tehnic primăriei pentru a se interveni cu piatră brută în zonele cu eroziuni de mal. Intervenția se află în curs de desfășurare și se realizează în colaborare cu Instituția Prefectului Bihor și cu Consiliul Județean Bihor.” a declarat Pásztor Sándor.

De asemenea, hidrologii efectuează în regim de urgență măsurători pentru a oferi date concrete despre evoluția hidrologică, iar prin dispeceratul nostru asigurăm comunicarea și informarea tuturor instituțiilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, inclusiv omologilor noștri din cadrul Direcției de Apă Gyula, transmit reprezentanții ABA Crișuri.

Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, avertizarea cod galben a fost prelungită până marți, 28 decembrie, ora 24:00 iar avertizarea cod portocaliu până luni, ora 24:00. Echipele și utilajele vor rămâne în teren atâta timp cât situația hidrologică o va impune, mai spun aceștia. 

Recomandăm populației să nu circule prin zonele aflate sub incidența avertizării hidrologice și să nu desfășoare activități în ape sau în preajma apelor.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.