2 C
Aleşd
sâmbătă, 20 aprilie 2024

REDESCOPERĂ BIHORUL PE BICICLETĂ – PARCUL NATURAL APUSENI

 

Activitatea face parte din proiectul ”CREATING AND DEVELOPING A CROSSBORDER POLYCENTRIC NETWORK FOR TRAINING AND SUPPORT TO INCREASE THE QUALITY OF TOURIST AND HANDCRAFT CROSS-BORDER SERVICES IN THE COUNTIES OF BIHOR AND HAJDU BIHAR” (ROHU-398 – ForTour BHHB), finanțat cu suma de 2.718.106 Euro, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020, și implementat de către Agenția de Management al Destinație Bihor, în calitate de lider de proiect.

- Publicitate -

Acțiunea are menirea de a familiariza participanții cu tehnicile de ghidaj turistic și cu produsele locale de turism. Agenția de Management al Destinației Bihor vă propune o nouă tură de cicloturism pe un traseu cu o lungime de aproape 30 de kilometri în Parcul Natural Apuseni, sâmbătă 28 septembrie 2019.

Pe parcursul zilei va fi vizitată o zonă turistică spectaculoasă din arealul Parcului Natural Apuseni, traseul pe care-l propunem având următorul itinerariu: Satul de vacanță Vârtop – Bubești – Șaua Ponița – Cheile Galbenei – Boga.

Este un traseu cu coborâri dificile și urcări susținute care necesită condiție fizică bună și biciclete de tip mountain bike, bine echipate. Participanții au obligația de a purta cască, vestă și de a avea bicicletă de teren de tip mountain bike. Organizatorii își rezervă dreptul de a exclude din cadrul evenimentului participanții care nu respectă cele menționate.

Bicicliștii sunt sfătuiți să-și asigure rezerve de apă pe parcursul traseului și transportul până la locul de start din satul de Vacanță Vârtop. Pentru o bună organizare vă rugăm să înscrieți separat fiecare participant chiar dacă sunt membrii aceleiași familii în următorul formular:
. Organizatori asigură ghidajul, două mese și transportul șoferilor de la Boga la Vârtop.

TRASEU:
Traseul pornește din satul de vacanță Vârtop, una dintre destinațiile turistice importante ale județului. La Hotel Four Seasons se va servi micul dejun cu produse locale de sezon. Traseul va continua în Parcul Natural Apuseni spre satul Bubești apoi prin Șaua Ponița, spre Cheile Galbenei. Peisajele naturale oferite de abrupții stâncoși ai văii Galbenei precum și o scurtă incursiune în Cheile Galbenei vor oferi posibilitatea participanților să descopere o puțin din potențialul turistic al Parcului Natural Apuseni. Tura va continua pe Valea Galbenei, prin păduri de foioase, pe lângă Cantonul Păuleasa, până în satul de vacanță Boga la una dintre pensiunile situate în apropiere.

CU BICICLETA SPRE CHEILE GALBENEI
Startul îl dăm sâmbătă 28 septembrie din fața Hotelului Four Seasons din satul de vacanță Vârtop, în jurul orei 10:00.
Participanții sunt rugați să se înscrie online folosind link-ul de pe pagina de facebook a Agenției de Management al Destinației Bihor. (https://www.facebook.com/bihorturism). Nu există costuri de participare, doritorii asigurându-și însă transportul până la locul de pornire. Din zona satului de vacanță Boga, la finalul zilei, vor exista mijloace de transport care să asigure întoarcerea șoferilor la locul de pornire pentru a-și recupera mijloacele de transport personale. De aceea, în formularul de înscriere, participanții sunt rugați să menționeze dacă sunt șoferi ai unui vehicul și au nevoie de transport la finalul zilei.

Traseul propus ne va purta prin arealul Cheilor Galbenei, unul dintre cele mai atractive resurse naturale ale zonei.
Spectaculoase și fascinante prin diversitatea, densitatea si amploarea formelor si fenomenelor carstice dezvoltate în perimetrul lor, Cheile Galbenei atrag anual turiști veniți din toate colțurile lumii. Urmând poteca turistică „Circuitul Galbenei” descoperim un peisaj de o sălbăticie aparte: un izvor carstic spectaculos (Izbucul Galbenei – monument al naturii), abrupturi de peste 200 m înălțime în care se deschid gurile unor peșteri fosile, o frumoasă cascadă sub forma de evantai, specii rare de floră și faună. Tura de bicicletă poate deschide apetitul participanților pentru a reveni special pentru drumeție pe unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din Parcul Natural Apuseni.

CIRCULĂM RESPONSABIL
Este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă. Traseul nu este recomandat copiilor sub 12 ani chiar dacă se dorește transportul acestora pe biciclete care au montat în fața sau în spate suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt. De asemenea vă recomandăm să aveți la dumneavoastră un kit individual de reparații în caz de nevoie.

CICLOTURISM RESPONSABIL PRIN ARII PROTEJATE
Traseul propus de această dată străbate una dintre cele mai atractive arii protejate din România. Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural de tip peisaj terestru). Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munților Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud și Vlădeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei județe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).

Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diverse, vârfuri (Biserica Moțului), abrupturi stâncoase (Piatra Galbenei, Pietrele Boghii), chei, văi (Valea Sighiștelului, Valea Galbenei), doline, măguri, lapiezuri, ponoare, avene, peșteri (Urșilor, Cetățile Ponorului), cu suprafețe naturale acoperite cu păduri, pășuni și pajiști, cu floră și faună specifică Occidentalilor.

”Recomandăm tuturor turiștilor să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu lase ambalaje de la produse în aceste zone. Să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există îi sfătuim să le transporte până acasă”.

Persoane de contact Răzvan Dumbravă 0722 348 825, Gabriel Bonaciu 0770 873 455.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,221FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
869CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI