Recensământul General Agricol runda 2020 (RGA2020) a intrat, în etapa de aplicare a chestionarelor în teren

141

Recensământul General Agricol runda 2020 (RGA2020) a intrat, începând cu data de 10 mai, în etapa de aplicare a chestionarelor în teren, la nivelul celor 101 unități administrativ-teritoriale din județul Bihor. 

Prefectul Dumitru Țiplea, în calitate de președinte al Comisiei Județene de Recensământ, a convocat o ședință de lucru vizând derularea procesului de recenzare la nivelul județului. La întâlnireau participat reprezentanții Consiliului Județean Bihor, Direcției Județene de Statistică Bihor, Direcției pentru Agricultură a Județului Bihor și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor.

În debutul întâlnirii prefectul a reiterat importanța RGA2020, al cărui obiectiv este de a oferi informaţii esenţiale şi de calitatepentru dezvoltarea sectorului agricol în România, prin participareala Politica Agricolă Comună la nivel european. 

Prin intermediul chestionarelor sunt colectate date şi informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole, precum: 

• identificarea în teritoriu,

• suprafeţele agricole utilizate,

• efectivele de animale pe specii,

​• adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiiloranimaliere,

• persoanele care au desfăşurat activităţi agricole,

• dezvoltarea rurală. 

În raportul prezentat în cadrul ședinței au fost evidențiate aspectelenecesar a fi îmbunătățite în cadrul recensământului, precum: informarea bihorenilor asupra RGA2020, probleme tehnice la tabletele electronice utilizate de recenzori și gradul scăzut de încărcare a datelor preexistente în platforma Registrului Agricol Electronic de către primării. Prefectul a solicitat autorităților implicate la nivel județean să informeze săptămânal Comisia Județeană de Recensământ cu privire la progresul RGA2020 înjudețul Bihor. 

Totdată, Dumitru Țiplea a lansat un apel către bihoreni „să furnizeze informații corecte și complete în cadrul recensământului. România deține peste 30% din numărul total de exploatațiiagricole din UE, dar dimensiunile exploatațiilor sunt mult maimici față de cele de la nivelul uniunii. Datele obținute prin RGA2020 sunt necesare pentru a asigura României, și Bihorului, un sector agricol perfomant și competitiv la nivelul Uniunii Europene.” 

RGA2020 este coordonat la nivel național de Comisia Centrală de Recensământ, cu implicarea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Institutului Național de Statistică, împreună cu structurile din subordinea acestora, și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. La nivelul județului Bihor în procesul de recenzare sunt implicate peste 750 de persoane.

Etapele de desfășurare ale RGA2020, care a fost inițiat în toamnaanului trecut, sunt:

1. Proiectarea infrastructurii și planificarea activităților: până la 30 aprilie 2021

2. Activitatea în teren

– recensământul de probă (octombrie 2020)

– recensământul propriu-zis (mai – iulie 2021)

– ancheta de control (august 2021)

3. Procesarea statistică (validarea agregarea și corelarea datelorobținute în teren): mai 2021 – martie 2022

4. Analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor: martie -decembrie 2022.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.