Radu Sergiu Ruba lansează un roman la Oradea,de Ziua mondială a cărții

67

În organizarea Muzeului Țării Crișurilor – Complex muzeal, respectiv a Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”, în ziua de marți, 23 aprilie, ora 17.00, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” va avea loc lansarea romanului Guantanamo, Ed. Tracus Arte, București, 2018, aparținînd cunoscutului poet, eseist și traducător, Radu Sergiu Ruba.

Guantanamo este cel de-al treilea roman al autorului, după Demonul confesiunii şi O vară ce nu mai apune, distins cu Premiul Academiei Române, tradus în engleză, italiană şi maghiară. Cartea va fi prezentată de muzeograful, scriitorul și eseistul Ioan F. Pop și de către autor.

„Guantanamo este un roman al unui obsedant itinerariu recluzionar, unul care poate trece drept iluzie pură sau realitate brutală. Căci el poate fi plasat, cu egală îndreptățire, în ambele registre. Scris într-un mod alert, devoalînd tertipurile unor servicii secrete, interferențele lor cu societatea, cu unele personaje desprinse din datele cotidianității, dar și din subteranele fanteziei, demersul narativ captivează prin jocul imagistic, prin stilistica exprimării. Cartea abundă în surprinzătoare schimbări de registru psihologic, în descrierile de factură barocă ale unor detalii, în jocul contorsionat al personajelor, fiind scrisă cu vervă și cu expresivitate. Radu Sergiu Ruba este nu doar un poet și eseist profund, un traducător avizat, ci și un romancier de o mare forță descriptivă. Amestecînd ficțiunea cu unele elemente autobiografice, autorul ne propune radiografia societății posttotalitare în controversata ei evoluție.

Frazarea precisă și umorul fin dau savoare cărții, aceasta constituind o frescă psiho-socială a zilelor noastre, una în care căutarea dreptății rămîne, în continuare, o aventură perdantă”.

(Ioan F. Pop).

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.