Protopopul Gavril Buboi un erou cu suflet mare

575
 

În cartierul Velența din Oradea a fost inaugurată o grădiniță pentru copii proveniți din familii cu posibilități materiale modeste, care se numește Mina, după prenumele unei voluntare din Italia care a activat mai mulți ani în Parohia greco-catolică, din cartierul orădean amintit.

 

Grădinița are o grupă de 27 de copii, dar datorită cererilor numeroase, de la anul viitor se înființează încă o grupă. Pentru a putea asigura fondurile de funcționare, grădinița a fost preluată de Primăria Oradea, ea fiind inclusă în sistemul public de învățământ. Inițiatorul proiectului și cel care a materializat construirea grădiniței ”Mina„ este Protopopul Gavril Buboi, parohul catedralei din Velența, biserică pe care tot el a construit-o în urmă cu 5 ani, din fondurile enoriașilor și a unor fundații caritabile italiene.

Același preot este cel care a realizat, prin intermediul Asociaţiei de caritate ”Sfântul Nicolae”, în localitatea bihoreană Telechiu, o casă pentru orfani, unde-şi găsesc adăpost copiii năpăstuiţi. În 2014, biserica şi asociaţia au cumpărat şi pus la dispoziţie, în vecinătate, un spaţiu pentru Centrul educativ ”Piramida”, destinat copiilor cu dizabilităţi, în special cu autism şi ADHD, care azi este foarte solicitat.

Dinicu Braghină

 

Urmărește-ne și pe Google News