Proiectul drumului expres Oradea – Arad, în linie dreaptă

306
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat astăzi că studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru drumul expres Oradea – Arad vor fi realizate în comun de către Consiliile Județene Bihor și Arad și primăriile Oradea și Arad. 

„Valoarea acestei licitații se va ridica la 10 milioane de euro, din care 40% reprezintă valoarea studiului de fezabilitate, 10% reprezintă asistența tehnică pe perioada derulării proiectului, iar 50% – valoarea proiectului tehnic, inclusiv partea de autorizațiede construcție. Ca atare, perioada pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic ar fi de 20 de luni, din care 10 luni va fi durata estimată de realizare a studiului de fezabilitate, timp în care va fi scrisă și cererea de finanțare. Imediat ce studiulde fezabilitate va fi aprobat de către cele patru unitățiadministrativ-teritoriale și de către Ministerul Transporturilor, vom depune cererea de finanțare. Proiectul este prins în finanțare, dar e o procedură care trebuie respectată. În paralel cu realizareaproiectului tehnic vom rezolva și avizele, analizele cost-beneficiuși toate documentațiile, în așa fel încât după 20 de luni să putemdemara procedura de licitație pentru execuția efectivă a lucrărilor. Am putea ca la finalul acestei luni sau la începutul lunii februarie, licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic să fie publicat pe SICAP, iar termenul de ofertare este de 35 de zile de la data publicării. Asta înseamnă că la jumătatea lunii martie am putea avea firma câștigătoare.”, a precizat preșdintele CJ Bihor.

Conform proiectului, drumul expres Oradea-Arad va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri. Proiectul include și realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.