Proiectile descoperite în Uileacu de Munte și Dumbrava

100
 

Joi, 24 septembrie, specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor (ISU Bihor) au desfășurat două misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

 

Primul apel primit prin Sistemul Unic 112, informa dispeceratul ISU Bihor că un localnic din satul Uileacu de Munte, comuna Paleu, descoperise o muniție, în timp ce efectua lucrări de nivelare a unui teren.

Pompierii militari pirotehniști au procedat la identificarea și ridicarea proiectilului de calibru 100 milimetri, respectiv la asanarea  unei suprafețe de teren de aproximativ 300 metri pătraţi.

Cel de-al doilea apel primit în jurul orei 17.40, solicita intervenţia echipajelor specializate înDumbrava, comuna Holod, unde apelantul găsise o muniție, în timpul efectuării unor lucrări la rețeaua de canalizare a gospodăriei. Proiectilul de calibru 122 milimetri, care fusese găsit de proprietar în fundația adăpostului de animale, a fost ridicat de echipajul pirotehnic mobilizat la fața locului.

Cele două proiectile, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost  transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către specialiștii pirotehniști aiinspectoratului, urmând a fi distruse la o dată ulterioară. 

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.