8.2 C
Aleşd
miercuri, 28 februarie 2024

Primul transport cu ajutoare de la Oradea spre Ivano-Frankivsk a ajuns la destinație

Eforturile susținute ale voluntarilor, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor, din ultimele săptămâni, s-au concretizat joi, 24 martie,când a avut loc primul transport cu ajutoare destinate ucrainenilor, având ca destinație orașul Ivano-Frankivsk. După un drum de trei ore, cele două camioane care au pornit de la Oradea, încărcate cu aproape 20 de tone de ajutoare, au ajuns ieri după-masă în apropiere de vama Halmeu. Aici, o mână de voluntari au lucrat la foc continuu pentru a descărca paleții și a-i reîncărca în alte două TIR-uri venite din Ucraina. Toată acțiunea s-a terminat la miezul nopții, când camioanele ucrainenilor au trecut fără probleme granița.

- Publicitate -

„Operațiunea, deloc ușoară, a durat în jur de șapte ore și a fost posibilă cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, care au depus un efort uriaș să descarce camioanele de la Oradea și să le încarce pe cele spre Ucraina. Mulțumim pentru frumoasa colaborare EpiscopieiOrtodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitului Iustin, părintelui Dragoș Marius de la Halmeu, d-lui Palincaș Emanuel, părintelui Grec Viorel de la Mesteacăn, d-lui Grec Simionde la Borșa. 

Ajutoarele au fost colectate, sortate și împachetate impecabil de grupul civic Bihor pentru Ucraina, transportate gratuit de firma Rozoti Spedition și, în grafic, de șoferii Eugen Cherteș și Zoltan Nagy. Deși părea o formalitate, transbordarea produselor din camioanele plecare din Oradea în cele sosite din Ucraina, a fost o provocare în sine, pe care alături de oameni și instituții care și-au înțeles rolul, am reușit să o depășim și să ne îndeplinim misiunea. Se cuvine să mulțumim și voluntarilor pentru mobilizarea exemplară, instituțiilor, primăriilor și cetățenilor care s-au implicat și au donat”, a transmis city-managerul Mihai Jurca, care s-a asigurat personal ca transportul să decurgă fără probleme.

Camioanele de la Oradea au fost încărcate cu alimente neperisabile (conserve, paste făinoase, făină, orez, ulei etc.), articole de îmbrăcăminte sortate pe vârste și categorii, produse de igienă, saltele, saci de dormit și pături.

„A fost o zi încărcată care, din fericire, s-a încheiat cu bine. În calitate de voluntar, mă bucur nespus că am putut să pun mâna, la propriu, și să ajut pentru ca transportul să se desfășoare în cele mai bune condiții.  Este nevoie, în continuare, de voluntari care să se alăture demersului și de donații care să ajungă ulterior în comunitatea ucrainenilor greu încercați de război”, a precizat Cătălin Popa, unul dintre membrii grupului de iniţiativă, prezent la Halmeu.

Important de menționat este faptul că donațiile se fac în continuare la centrul deschis de Primăria Oradea pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, vizavi de Karaviem, administrat de grupul de iniţiativă Bihor pentru Ucraina.

De la deschiderea centrului destinat colectării de ajutoare pentru ucrainenii aflați în zonele de conflict s-au colectat o serie de produse de primă necesitate, lista completă a produselor de care este nevoie acum putând fi vizualizată pe site-ul www.bihorpentruucraina.ro.

Recomandările anterioare rămân valabile: produsele alimentare donate să aibă un termen de valabilitate cât mai mare, iar îmbrăcămintea donată să fie în stare bună și să fie sortată atunci când se predă la centru, pentru a mai reduce din efortul voluntarilor.

Donațiile nu trebuie să se oprească aici, pentru că, din păcate, criza declanșată de război nu se va rezolva prea curând. Primăria Oradea împreună cu toți ce implicați va continua să organizeze și alte transporturi.

Donații în bani sau produse

Donațiile în bani se pot face la contul deschis de Fundația Comunitară Oradea:

IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu mențiunea „Ajutor pentru Ucraina”.

Cei care vor să doneze o pot face la oricare din cele 46 de ONG-uri unite în grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina”.

Centrul de colectare de pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, este deschis sâmbătă și duminică, între orele 12:00 – 18:00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17:00 – 20:00.

Call-center-ul pus la dispoziție de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informații suplimentare, este 0359. 456.123.

Sunt așteptați să se alăture inițiativei „Bihor pentru Ucraina” toți cei care vor să se implice activ în această acțiune umanitară.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,945FaniÎmi place
1,742CititoriConectați-vă
36CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,550AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI