21.5 C
Aleşd
miercuri, 22 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Primul caz de infectare cu Flurona din Bihor

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 

Medicii au depistat cu SARD-CoV-2 și cu virus gripal o pacientă de 73 de ani din localitatea Salonta.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, spune că infectarea cu Flurona a fost depistată la o pacientă de 73 de ani internată în secția de Cardiologie a Spitalului Județean din Oradea, în urmă testării, deoarece la internarea pentru afecțiuni cardiace prezenta simptome specific. Doamna a ieșită pozitivă la Covid, dar și la gripă.

Potrivit dr. Rahotă, pacienta nu este vaccinată nici împotriva Covid, cum nici împotriva gripei. 

Ciprian Blejan

Totodată, au fost descoperite și alte două cazuri de gripă, numărul acestora în județul Bihor ajungând astfel la 7 cazuri (în perioada 17-24 ianuarie).

Flurona este o combinație de infectare atât cu Coronavirus SARS-CoV-2, cât și cu virus gripa.

Măsuri de protecție

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
  • Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
  • Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
  • Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
  • Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
  • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
  • Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.

Adesea, gripa este considerată o afecțiune banală, însă aceasta este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. Debutează agresiv, cu febră, dureri de cap, frisoane, și poate fi însoțită de secreții nazale, tuse, dureri în gât. Netratată la timp, poate duce la complicații ale căilor respiratorii.

Copiii mici, persoanele peste 65 de ani și cele care suferă de boli cronice riscă să dezvolte forme severe de gripă, care necesită spitalizare și supraveghere. Pentru a evita aceste situații, specialiștii recomandat vaccinarea antigripală anuală.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI