Prima ediție a Școlii de vară ”COMPANIES – STUDENTS – FACULTIES: connected together for a better absorbtion on the labor market”

758
Foto © Paula Lele

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea a organizat în perioada 17-21 iulie a.c. prima ediție a Școlii de vară ”COMPANIES – STUDENTS – FACULTIES: connected together for a better absorbtion on the labor market”. Proiectul, inițiat și organizat de doamna prodecan prof.univ.dr. Diana Sabău-Popa, a fost primit cu mult interes în rândul studenților, dovadă fiind participarea acestora într-un număr mare. Deși cursurile s-au încheiat în urmă cu mai bine de patru săptămâni, cei mai conștiincioși studenți nu pot sta departe de facultate, iar Școala de vară a fost organizată de cadrele didactice ale Facultății de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea, cu sprijinul studenților voluntari reprezentanți ai Asociației Studenților Economiști, tocmai pentru ei.

Pe parcursul celor cinci zile ale Școlii de vară, studenții participanți au avut posibilitatea de a descoperi noi oportunități, de a participa la seminarii și workshop-uri interactive și, totodată, de a lua contact cu mediul de business bihorean.

Astfel, în prima zi de activitate, participanții au fost intâmpinați de către doamna prof. univ. dr. Diana Sabău-Popa, prodecan al Facultății, care le-a adresat un mesaj de bun venit.

Declarându-se economiști în formare, studenții au fost captivați de prezentarea unei radiografii a mediului de business local, prezentată de Asociația Firmelor Bihorene.  De asemenea, aceștia au participat la o dezbatere privind perspectivele de dezvoltare economică ale Oradiei și oportunitățile pregătite special pentru ei, viitori absolvenți de Științe Economice.

Pentru cea de-a doua zi, cadre didactice și voluntari deopotrivă, au muncit cot la cot pentru  a pune în aplicare “Gala Antreprenorilor FSE”, un eveniment menit să-i învețe pe studenții participanți că pentru a atinge succesul în afaceri nu trebuie să te oprești nicio secundă din a învăța. Astfel, în desfășurătorul galei și-au făcut simțită prezența cinci antreprenori, în același timp absolvenți ai Facultății de Științe Economice, care și-au prezentat modelul de business și istoria din spatele acestuia. Din cele prezentate, învățăceii au tras concluzia că în viață vei întâmpina și obstacole, însă cu un management bun poți să le depășești.

Cea de-a treia zi a fost dedicată conturării unei conduite corecte, astfel lector univ. dr. Remus Roșca și asist. univ. dr. Teodora Tarcza le-a prezentat studenților “Codul omului de business”, un material special creat pentru ca fiecare dintre cei prezenți să își formeze o conduită adecvată oricărei situații pe care o vor întâmpina. Într-o atmosferă aparte, la mare distanță de băncile facultății,  respectiv în incinta localului ReWine Bar, cei prezenți au urmărit cu interes materialul prezentat și au au fost inițiați în cultura și civilizația vinului și legătura vinului cu managementul afacerilor, fiind organizată inclusiv o degustare.  

În aceeași zi a fost organizată o vizită la compania Celestica, pentru a afla modul în care aceștia măsoară performanța organizației, subiectul principal de discuție fiind KPI-ul Celestica. În acest fel, studenții au avut posibilitatea de a-și dezvolta gândirea managerială aplicată.

Ziua a patra a adus o notă de adrenalină necesară, fiind organizată o excursie în județul Bihor. Primul popas al studenților, însoțiți de lector univ.dr. Remus Roșca,  a fost la Colești, unde aceștia au avut ocazia de a interacționa cu un antreprenor spaniol, stabilit în România în urmă cu mai bine de 6 ani. Modelul său de afaceri este de antreprenoriat social, studenții aflând principiile și valorile după care se ghidează și asimilând faptul că este necesar să aducă un beneficiu societății, prin activitățile pe care le vor întreprinde în viitor.

Următoarea oprire a fost la Peștera Urșilor din Chișcău, iar în cele din urmă, pe drumul de întoarcere, participanții au făcut o oprire în livada lui Francesco Tommasi, singurul posesor de livadă în sistem superintensiv din Bihor.

Școala de vară s-a încheiat într-o notă optimistă, studenții participanți primind diplome de  participare. Nu au lipsit, bineînțeles, pozele individuale cu diplomele primite, pentru arhiva personală a participanților, și nici poza de grup împreună cu doamna decan prof.univ.dr.habil. Alina Badulescu si doamna prodecan prof.univ.dr. Diana Sabau-Popa. Aruncând o privire de ansamblu, participanții se declară pe deplin mulțumiți de programul și cunoștințele acumulate pe parcursul celor cinci zile, așteptând, de pe acum, organizarea celei de-a doua ediții a Școlii de Vară.

Mulțumim Facultății de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea pentru această inițiativă și pentru oportunitățile oferite!

Paula Lele

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.