Prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Bihor a participat la un atelier de lucru organizat de Comisia Europeană, în Atena

114
 

În această săptămână, prim-adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor), colonel Csilik Alexandru Adrian a participat la atelierul de lucru privind Lecțiile învățate în urma sezonului de incendii de pădure din 2021 în Europa, organizat în de către Comisia Europeană, cu sprijinul Ministerului pentru Crize Climatice și Protecție Civilă din Republica Elenă.

​La invitația Comisiei Europene (Direcția Generală de Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene), la acest atelier de nivel înalt organizat în cadrul programului de Lecții Învățate,  al Mecanismului European de Protecție Civilă, au 

participat reprezentanți ai statelor membre ale UE, 9dintre acestea activând în cursul acestui an, Mecanismul de Protecție Civilă pentru gestionarea incendiilor de pădure, iar alte 17 trimițând forțe și mijloace de intervenție în sprijin.

​În cadrul atelierului de lucru, la care, din partea României au participat  secretarul de stat şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, maior Guțăș Mihail din cadrul Direcției de Protecție Civilă a DSU și prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Bihor, colonel Csilik Alexandru Adrian (comandantul Detașamentului de Pompieri al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care a fost mobilizat pentru cea de-a doua misiune din acest an, în Grecia) au fost dezbătute aspecte privind: lecțiile identificate în urma misiunilor executate în perioada sezonului de incendii de pădure din 2021, sub auspiciile Mecanismului de Protecție al Uniunii Europene (UCPM); nivelul de pregătire necesar pentru asigurarea unui management performant al incendiilor de pădure, atât la nivel național cât și prin instrumentele UCPM, în vederea asigurării unei mai bune anticipări a provocărilor generate de schimbările climatice, precum și aspecte care au vizat identificarea mijloacelor disponibile pentru o mai bună prevenire a incendiilor forestiere și refacerea daunelor cauzate de acestea. 

​Prin desfășurarea acestei activități complexe, s-a urmărit evidențierea perspectivelor importante asupra realizărilor obținute în ceea ce privește managementul incendiilor de pădure și posibilitățile de îmbunătățire ulterioară, atât la nivel național (cum ar fi plan de management al riscului), cât și la nivel european (cum ar fi capabilități rescEU, pregătire operațională, instruire). 

În vederea atingerii obiectivelor propuse organizatorii au optat pentru implicarea autorităților forestiere în ceea ce privește pregătirea și organizarea acestei activități, precum și continuarea colaborării în privința aspectelor propuse pentru dezbatere.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.