37.2 C
Aleşd
duminică, 14 iulie 2024
Blue Container Aleșd

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ PIESĂ SCURTĂ – MIRCEA M. IONESCU

Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția 2016, s-a încheiat cu succes weekendul acesta, după o săptămână de evenimente extraordinare. Spectacole, lansări de carte, conferințe, portret de regizor, concursuri, toate acestea au întregit tabloul unui festin cultural orădean. 
FITO este prin urmare un festival de teatru complex și cuprinde mai multe secțiuni. Una dintre aceste componente care definește festivalul orădean este CONCURSUL DE CREAȚIE DRAMATICĂ. Scopul acestui concurs este încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt. Regulile concursului sunt simple: fără a se impune o tematică anume creatorii au libertatea de a-și da frâu liber imaginației, singurul element limitativ fiind unul formal, cerut de rigorile teatrului scurt, adică textul trebuie să aibă maximum 25 de pagini.

Deoarece în 2015 acest concurs nu a mai fost organizat, piesele înscrise au fost jurizate împreună cu cele trimise anul acesta. Juriul, alcătuit din Ioan Moldovan – poet, director al revistei Familia,  Victoria Balint – director artistic, Elisabeta Pop – critic de teatru, nu a avut deloc o misiune ușoară și au analizat amănunțit toate cele 21 de texte dramatice care s-au înscris în concurs. După o lecturare critică au fost reținute ca îndeplinind criteriile impuse de Regulament următoarele texte:
Bazuka lui Cehov de Mircea M. Ionescu

Rapsodia Domestica de Laurenţiu Budău

flaşnetă numită Eugen de Laurenţiu Budău

Hallo, Schwitzerland! de Laurenţiu Budău

Opa opa bouzoukia de Ion Martin

Iubirea? „What’s up girl? de Ion Martin
Iar textul câștigător al acestui concurs a fost desemnat Bazuka lui Cehov, de Mircea M. Ionescu, reputat jurnalist și unul dintre cei mai jucați dramaturgi români contemporani. Mircea M. Ionescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, semnând 25 de volume publicate, cu precădere de dramaturgie. ”Premiul pentru cea mai bună piesă scurtă” din cadrul festivalului orădean este al patrulea premiu pentru creație dramatică câștigat de către autor. Spre onoarea noastră, Mircea M. Ionescu a fost prezent în sală la decernarea premiilor și a urcat pe scenă în aplauzele furtunoase ale publicului orădean.
Textul premiat, Bazuka lui Cehov, va fi publicat în revista Familia și trimis tuturor teatrelor din România, cu recomandări speciale din partea Teatrului Regina Maria. 

Felicitări domnului Mircea M. Ionescu și îi mulțumim că a oferit dramaturgiei românești încă un text valoros!

Florina Dometi

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,850FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
988CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI