Prefectul Dumitru Țiplea: Primăriile Bihorene trebuie să se digitalizeze

187
 

Instituția Prefectului – Județul Bihor a emis, conform dispozițiilor prefectului Dumitru Țiplea, o circulară în atenția unităților administrativ-teritoriale (UAT) de la nivelul județului Bihor privind obligația autorităților locale de a oferi cetățenilor posibilitatea să achite taxele și impozitele online prin intermediul platformei Ghiseul.ro.

 

Avantajele pe care le oferă Sistemul Național Electronic de Plată Online a Taxelor și Impozitelor prin platforma Ghișeul.ro sunt, printre altele:

– Eliminarea timpului aferent deplasării la ghișeele autorităților de stat pentru plata diferitelor taxe și impozite;

– Minimizarea interacțiunii sociale din spații publice;

– Reducerea cheltuielilor operaționale;

– Colectarea la timp a taxelor;

– Îmbunătățirea serviciilor oferite cetățenilor de către administrația publică locală;

– Disponibilitatea 24 de ore pe zi și 7 zile pe săptămână;

– Crearea unei baze solide de interoperabilitate la nivel național.

Informarea emisă de Instituția Prefectului precizează că dezvoltarea Sistemului Național Electronic de Plată Online a Taxelor și Impozitelor (SNEP), prin înscrierea în sistem a primăriei, reprezintă o obligativitate legală, conform prevederilor art.3 din Hotărârea Guvernului nr. 1235/2010 și un pas important în crearea unei administrații publice moderne. Primăriile bihorene sunt așteptate să comunice până în 1 decembrie data estimată la care vor demara procedura de înregistrare în SNEP. Conform Ghișeul.ro până în prezent 5 UAT-uri din județul Bihor folosesc această platformă.

Menționăm că acest demers continuă agenda de digitalizare a administrației publice, pe care prefectul Dumitru Țiplea o are în vedere de la începutul mandatului său.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.