Prefectul Dumitru Țiplea: este necesară implementarea unei strategii pentru tratarea și recuperarea pacienților post Covid-19

185

În cadrul ședinței de lucru cu unitățile sanitare din județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea a pus în discuție necesitatea unei strategii de tratament și recuperare a pacienților post Covid-19 la nivelul întregului județ. „Sindromul” post Covid-19 se manifestă la o parte din pacienții care, după ce depășesc cele 14 zile de fază acută a infecției, rămân cu simptome specifice persistente, necesitând în continuare servicii medicale. La întâlnire au participat reprezentanți din partea Unității de Primire a Urgențelor (UPU) Oradea, Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), precum și a 13 spitale din Bihor. 

O analiză efectuată în cadrul UPU a indicat că, deși numărul cazurilor noi este în scădere, se constată în schimb o creștere a numărului pacienților cu sechele post Covid-19. În medie, fiecare al 5-lea pacient care se prezintă la UPU are simptome datorate complicațiilor târzii ale bolii, de tipul celor digestive, cardiace, neurologice sau respiratorii. Acești pacienți necesită investigații complexe sau / și internare, blocând astfel paturile destinate cazurilor de urgență. Situația semnalată la UPU apare și în alte secții din sistemul sanitar public, anumite secții non-Covid-19 fiind aglomerate cu pacienți post Covid-19. 

Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat că, în acest context, având în vedere că în Bihor s-au înregistrat de la începutul pandemiei peste 20.000 de cazuri Covid-19, este necesară identificarea și implementarea unei strategii pentru tratarea și recuperarea pacienților post Covid-19. În vederea pregătirii strategiei, prefectul a dispus ca DSP Bihor să centralizeze atât serviciile și capacitatea spitalelor, cât și tipurile de complicații și numărul de pacienți post Covid-19 de la nivelul județului Bihor.

“Trebuie să găsim soluții ca sistemul medical să rămână funcțional și centrat pe salvarea pacienților din faza acută a bolii. Totodată consider că, pentru a fi eficientă, terapia de recuperare a pacienților post Covid-19 trebuie pornită timpuriu. Probabil se va implementa și la nivel național un program post Covid-19, dar aș dori ca în Bihor procesul de recuperare să pornească cât mai repede” a mai declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.